Πρόβα ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ – Προσκλητήριο Τσίπρα κατά της δεξιάς


Συγκέντρωση με «άρωμα» ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ – Η συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας 9/12/2019 σηματοδότησε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συστρατευθεί με το αποκαλούμενο «ορθόδοξο» ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Εκατοντάδες στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα ως «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που ήταν ήδη κατάμεστη, συνοδευόμενος από τον Στέφανο Τζουμάκα και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα και με το σύνθημα:

«Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ τα Πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά».

Η συγκέντρωση του Κάραβελ είχε έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και σε αυτήν συμμετείχαν πρόσωπα που είχαν κυρίως ταυτιστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην εκσυγχρονιστές που στήριξαν το εγχείρημα του Κώστα Σημίτη για εκσυγχρονισμό, αλλά και στελέχη που πορεύτηκαν με τον Γεράσιμο Αρσένη. Ξεχωριστή θέση έχουν και πάρα πολλά πρόσωπα που προέρχονται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανήκαν στην τάση των «προεδρικών» κόντρα τους εκσυγχρονιστές και με τους οποίους διατηρούσε επαφή ο Θάνος Μωραϊτης. Κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που έγιναν, είχαν εκτός από τον Θ. Μωραϊτη, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Εκεί ήταν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Πιπεργιάς, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης που ανήκαν στην ομάδα του Γεράσιμου Αρσένη και τώρα διατηρούν στενή σχέση με την Λούκα Κατσέλη, ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΠAΣOΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Λεβογιάννης, ο Θανάσης Γικόνογλου (γιος του πρώην βουλευτή Μόσχου Γκιόνογλου), ο Θανάσης Οικονόμου (σύντροφος της πρώην βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου), η Μαρία Θεοχάρη, Κώστας Ασλάνης (Ηρακλείου – διετέλεσε δήμαρχος και βουλευτής), ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Στέφανος Τζουμάκας, κ.ά.

Ο Νίκος Μαδεμλής (διετέλεσε γραμματέας της όπως και ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραϊτης), ο δικηγόρος Άγης Τάτσης, ο Θάνος Βούρδας (σ.σ. είχε μετακινηθεί εδώ και χρόνια και ήταν συνεργάτης του Χρ. Σπίρτζη), ο Ηλίας Αντωνίου (διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Παράλληλα, παρόντες, και συνδικαλιστές, άλλοτε ισχυρά μέλη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, Γιώργος Αδαμίδης (πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ), Κώστας Μανιάτης και Αλέξανδρος Φλέγκας από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης, κ.ά. Παρουσία έχει και η αυτοδιοίκηση, με τον Νίκο Σαράντη (πρώην δήμαρχος Αγίων Αναργύρων) και άλλοτε στενός συνεργάτης του Στέφανου Μανίκα, εκ των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η εκδήλωση αυτή, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την επόμενη των εκλογών… Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι αναθαρρούν, ξαναβρίσκουν την αισιοδοξία τους, εκφράζουν την θέληση να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στην ανασύνταξη της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας. Με τους όρους της εποχής μας. Με όρους πρώτα-πρώτα ενότητας και συστράτευσης».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε αιτιάσεις αλλά κριτική από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής:

«θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ΄αυτήν».

Επιτέθηκε όμως στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της».

Από τα συνθήματα που ακούστηκαν έντονα ήταν τα «Αλέξη γερά, να πέσει η δεξιά», «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», «Του λαού η μάχη για δημοκρατία, θέλει τον Αλέξη στην πρωτοπορία».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ