Βρετανία: Στο στόχαστρο ο Μπόρις Τζόνσον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας


Δυο ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο επίκεντρο την κριτικής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η αντιπολίτευση συνεχίζεται τις επιθέσεις στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τις ελλείψεις του πολύ αγαπημένου στους Βρετανούς Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) καταγγέλλοντας το καθεστώς λιτότητας που έχει επιβληθεί επί σειρά ετών διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει πρώτος και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις και όλα δείχνουν πως θα είναι ο μεγάλος νικητής που θα φέρει εις πέρας το Brexit μετά από δυο αναβολές.

Αλλά, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, για πρώτη φορά χθες εμφανίσθηκε αποσταθεροποιημένος από την φωτογραφία του 4χρονου άρρωστου αγοριού ξαπλωμένου στο πάτωμα του διαδρόμου στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Ένας δημοσιογράφος προσπάθησε να του δείξει την φωτογραφία στο κινητό του μπροστά στη τηλεοπτική κάμερα και ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να την κοιτάξει, έβαλε το κινητό του δημοσιογράφου στην τσέπη του και συνέχισε να επαναλαμβάνει τις υποσχέσεις για καλύτερη χρηματοδότηση του δωρεάν συστήματος υγείας χωρίς να δείξει την παραμικρή συμπόνια. Αργότερα παραδέχθηκε ότι η φωτογραφία είναι «τρομακτική» και ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που υπερασπίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά επικρίνεται για την «αναποφασιστικότητά» του ως προς το Brexit, η φωτογραφία «αποτελεί παράδειγμα για αυτό που συμβαίνει στο NHS».

«Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσοκομείων όπου οι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, έλλειψης εξοπλισμού, έλλειψης συντήρησης των κτιρίων», δήλωσε ο ίδιος σήμερα το πρωί στο BBC, καταγγέλλοντας την «υποχρηματοδότηση του NHS κατά την διάρκεια του καθεστώτος λιτότητας των τελευταίων εννέα ετών».

Μετά το Brexit, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έρχεται ως πρώτη προτεραιότητα των Βρετανών πολιτών και είναι το βασικό όπλο του αριστερού προγράμματος των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.

«Κάθε μέρα που η συζήτηση επικεντρώνεται στην πίεση που δέχεται το NHS αποτελεί τακτική νίκη για τους Εργατικούς και ήττα για τους Συντηρητικούς», τονίζει ο δημοσιογράφος Jack Blanchard του Politico.

Σε μία προσπάθεια να ξεφορτωθούν την εικόνα της λιτότητας που τους ακολουθεί, οι Τόρις δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τα κονδύλια του NHS σε 34 δισεκατομμύρια λίρες (40,2 δισεκατομμύρια ευρώ) στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Εργατικό Κόμμα δεσμεύθηκε από την πλευρά του να αυξήσει κατά 4,3% τον ετήσιο προϋπολογισμό του NHS, να προσφέρει δωρεάν ετήσιες οδοντιατρικές εξετάσεις και να προσφέρει υποτροφίες εκπαίδευσης νοσηλευτών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ