Σχέδιο Ηρακλής: Θεαματική υποδοχή από το Χρηματιστήριο, τις αγορές και τους επενδυτές


Θετική υποδοχή είχε από την αγορά, τους επενδυτές και τους ξένους οίκους η κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με την κωδική ονομασία «Ηρακλής», που σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί.

Η πρώτη θεαματική αντίδραση για το σχέδιο “Ηρακλής” ήρθε από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε συνδυασμό με την σύσταση από την Citi προς τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αντί για γερμανικά, ο γενικός δείκτης και ειδικά οι τράπεζες ξέσπασαν.  Ένα ξέσπασμα που ήταν απαραίτητο μετά το πολύ κακό ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, με έξι στις επτά πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,6% και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη άνω του 4,5%. Το άλμα των 22 μονάδων επέτρεψε στον Δείκτη να καλύψει σχεδόν κατά το ήμισυ το κακό ξεκίνημα του Δεκεμβρίου και να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια, ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν η ελληνική αγορά μπορεί να ξεπεράσει τη διστακτικότητα που εμφανίζει κάθε φορά που πλησιάζει στο επίπεδο των 900 μονάδων.

Click4more: Γουίλμπουρ Ρος: Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Το γεγονός ότι το ΧΑ κατάφερε να ξεπεράσει τις 880 μονάδες με ένα και μόνο άλμα και μάλιστα μετά από ένα τόσο αρνητικό σερί, δείχνει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να ξεφύγει από τη διεθνή τάση και να ακολουθήσει τη δική της ανοδική πορεία. Αρκεί, βέβαια, να βρει τους απαραίτητους καταλύτες και εκτός από τις τράπεζες να βρει στήριγμα και σε άλλες μετοχές όπως συνέβη χθες στους τίτλους του ομίλου Μυτιληναίου, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Jumbo.

Ήταν η πρώτη φορά μέσα στον Δεκέμβριο που ο τζίρος ενισχύθηκε πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ο γενικός δείκτης σημειώνει άνοδο άνω του 44% μέσα στο 2019 και ο δείκτης των τραπεζών πλησιάζει ξανά στο 100%.

Οι θετικές ειδήσεις της ημέρας δεν σταμάτησαν εδώ. Στην δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ, που αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, το επιτόκιο ήταν μόλις 0,07%. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για ένα χρόνο με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,29%.Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

«Αγοράστε ελληνικά ομόλογα» συνέστησε στους πελάτες της η Citi αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2020 και μείωση του spread με τους γερμανικούς τίτλους στις 100 μονάδες βάσης. Πρόκειται για μία άκρως εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης από την αμερικανική τράπεζα η οποία στο παρελθόν δεν έβλεπε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να.. ξεκολλάει από το 1%-1,5%.

Click4more: Σχέδιο «Ηρακλής»: Δεκτό με αστερίσκους από την ΕΚΤ

Το κλίμα ενισχύθηκε και από τις πολύ θετικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, με τον Γουίλμπουρ Ρος να αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και να εκφράζει τη στήριξή του στις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές που υιοθετεί.

Στην έκθεσή της με τις επενδυτικές επιλογές για το 2020, η Citi κάλεσε τους επενδυτές να αγοράσουν το ελληνικό 10ετές ομόλογο, λήξεως 2029, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι μία σειρά ευνοϊκών παραγόντων θα πιέσουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα το spread να υποχωρήσει από το επίπεδο των 180 μονάδων βάσης στις 100 μ.β. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνουν τα πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας καθώς και το γεγονός ότι η αγορά των ελληνικών τίτλων είναι ρηχή που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να επηρεαστεί από την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πόσο μάλλον, αν οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα επιτρέποντας στην ΕΚΤ να τους εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ