Ε.Ε. σε Βρετανία μετά το θρίαμβο Τζόνσον: Ψηφίστε το Brexit τώρα


Οι εκλογές στη Βρετανία τελείωσαν. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι θριαμβευτής και απόλυτος κυρίαρχος. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μπει σε τροχιά το Brexit. Αυτό διαμηνύει άλλωστε η Ε.Ε. στον Βρετανό πρωθυπουργό. Αυτό που μάλλον θέλει κι ο ίδιος να ακούσει.

Το μήνυμα «αδειάστε μας τη γωνιά» το έστειλε νωρίς νωρίς ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η Ε.Ε., είπε, ελπίζει πως σύντομα θα γίνει η ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για το Brexit και (κυρίως) η αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.

Click4more: Βρετανία: Δεν κρατιέται ο Τζόνσον! «Brexit it is! Φεύγουμε από την ΕΕ στις 31/01!»

“Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο… είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους φτάνοντας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Και έστειλε ακόμη ένα μήνυμα στο Λονδίνο: “είμαστε έτοιμοι”, για τις εμπορικές συνομιλίες.

Πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναγκαστεί να ζητήσει παράταση τριών μηνών για το Brexit. Ήταν η τρίτη παράταση, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε, λίγο μετά την εκλογική του νίκη, πως το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Πρέπει, βέβαια, πρώτα, η Βουλή να περάσει τη συμφωνία του με την Κομισιόν. Αλλά με την πλειοψηφία των εδρών αυτό φαντάζει εύκολο. Με τη βρετανική Βουλή, πάντως, κανείς δεν μπορεί να βάζει το χέρι του στη φωτιά.

Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. “Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει ευρεία πλειοψηφία… Φαίνεται λογικό να θεωρήσουμε ότι (η συμφωνία του Brexit του Τζόνσον με την ΕΕ) θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και επομένως και η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στην επόμενη μετά Brexit φάση από την 1η Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. BrexitBrexit

“Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Μπαίνουμε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ”, σημείωσε και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες πρέπει να “ανοικοδομήσουν” τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

“Τώρα, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ένας σημαντικός εταίρος”, είπε ο ίδιος ευχόμενος ότι θα “οικοδομηθούν” “ισορροπημένες” εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο.Γερμανία: Αναπόφευκτο το Brexit

Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας σημαίνει ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι πλέον αναπόφευκτη, εκτίμησε από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

“Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά ήθελα το ΗΒ να παραμείνει στην ΕΕ”, έγραψε στο twitter το Ρέτγκεν που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. “Όμως ο βρετανικός λαός αποφάσισε και πρέπει να δεχθούμε την απόφασή του: Με τη νίκη του Τζόνσον το Brexit έχει καταστεί αναπόφευκτο. Στόχος μας τώρα είναι να διατηρήσουμε όσο πιο στενές σχέσεις γίνεται με τη Βρετανία”, πρόσθεσε.

Για τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, η νίκη των Συντηρητικών που σημαίνει Brexit δεν είναι ακριβώς καλό νέο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να χαιρέτισαν τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον αλλά το Brexit δεν το ήθελαν. Όχι όλοι τουλάχιστον.

«Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις. «Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ