Βρετανία: Οι εκλογές έδειξαν Brexit. Σάρωσε ο Τζόνσον


Ο Μπόρις Τζόνσον θριάμβευσε στις εκλογές και… φεύγει για Brexit. 362 έδρες παίρνουν οι Συντηρητικοί, είναι η μεγαλύτερη νίκη τους από την εποχή της Θάτσερ. Καταποντίστηκαν οι Εργατικοί, αποχωρεί (λέει) ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά τη βαρύτερη ήττα εδώ και 84 χρόνια! «Φευγάτη» και η ενισχυμένη Νίκολα Στέρτζον, θέλει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία.

Ίσως τέτοια νίκη να μην είχε “δεί” ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά είτε αρέσει είτε όχι, ο άνθρωπος που πολλοί αποκαλούν από “κλόουν” μέχρι “Βρετανό Τραμπ”, πήρε τους Συντηρητικούς από το χέρι και τους οδήγησε σε έναν εκλογικό θρίαμβο στη Βρετανία, στη μεγαλύτερη νίκη των Τόρις από την εποχή της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ. Και τώρα, ετοιμάζεται για Brexit.

Click4more: Δεν κρατιέται ο Τζόνσον! «Brexit it is! Φεύγουμε από την ΕΕ στις 31/01!»

Οι εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία αλλάζουν, εν πολλοίς, όχι μόνο το μέλλον της χώρας, γιατί ήδη ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε Brexit χωρίς “αλλά”, “ίσως” και “εάν”, αλλά και γιατί οι Εργατικοί που υπέστησαν την πιο βαριά ήττα τους εδώ και 84 χρόνια (από το 1935), πιθανόν οδεύουν σε αλλαγή ηγεσίας. Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο μεγάλος ηττημένος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο «χάρτης» αλλάζει και γιατί η ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεν εξελέγη καν και άρα κινούνται διαδικασίας για την διαδοχή της αλλά και γιατί η ενισχυμένη Νίκολα Στέρτζον με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα ονειρεύονται νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Μέσα στην ημέρα, ο θριαμβευτής Μπόρις Τζόνσον θα πάει στο Μπάκιγχαμ για να πάρει τη νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Και μετά θα βάλει μπροστά τις διαδικασίες για να υλοποιήσει το Brexit. Η προθεσμία τελειώνει στις 31 Ιανουαρίου και ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό. ΒρετανίαΒρετανίαΠλειοψηφία και… Brexit it is!

Τα exil polls είχαν από την πρώτη στιγμή δείξει πως οι εκλογές στη Βρετανία ήταν ένας θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον και τον Συντηρητικών. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το επιβεβαιώνουν στο έπακρο.

Με βάσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Τόρις κέρδισαν ισχυρή πλειοψηφία και θα έχουν έχουν τόσο μεγάλο έλεγχο στο βρετανικό κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Click4more: «Μπράβο Μπόρις, αδειάστε μας τη γωνιά τώρα» – Ξεκάθαρο μήνυμα Ε.Ε. στη Βρετανία για… Brexit

Ίσως η μεγαλύτερη νίκη του Τζόνσον, πέρα από την πλειοψηφία στη Βουλή, να είναι και το γεγονός πως οι Τόρις σάρωσαν σε εκλογικές περιφέρειες της εργατικής τάξης, οι οποίες ψηφίζουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες Εργατικούς. Έτσι, οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να υλοποιήσουν το Brexit, το οποίο εγκρίθηκε από το 52% των Βρετανών το 2016, αλλά έκτοτε βρισκόταν σε αδιέξοδο.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων έναντι 317 που είχαν το 2017 (όταν έκανε πρόωρες εκλογές τη Τερέζα Μέι αλλά το πλήρωσε ακριβά). Οι έδρες του Εργατικού κόμματος μειώνονται στις 203 έδρες (από 262 το 2017). ΒρετανίαΒρετανία

Οι Συντηρητικοί απέσπασαν μερικές δεκάδες θέσεις από τους Εργατικούς σε παραδοσιακά προπύργια των δεύτερων στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία, όπου πολλοί είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 43,6% των ψήφων, το οποίο δείχνει ότι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταφέρει να λάβει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 32,3%, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα. Ο Κόρμπιν δήλωσε “απογοητευμένος” και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλες βουλευτικές εκλογές, ενώ η θέση του ως ηγέτης του κόμματος κρίνεται πλέον επισφαλής. Το ίδιο, βέβαια, είχε γίνει και μετά τις εκλογές του ’17 αλλά τίποτα δεν άλλαξε. BrexitBrexit

Απογοητευτικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα για τους τασσόμενους κατά του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 11 έδρες, παρά την προσχώρηση στις τάξεις τους από βουλευτές που εγκατέλειψαν τους Τόρις.

Η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον δεν επανεξελέγη και επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό σε ένα “κύμα εθνικισμού” στην Σκωτία και την Αγγλία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ήδη ότι η Σουίνσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία και ο νέος αρχηγός του κόμματος θα εκλεγεί στις αρχές του 2020.

Μεταξύ των νικητών των εκλογών και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά 13 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 48, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ηγέτη του Νίκολα Στέρτζον να δεσμεύεται για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

BrexitBrexit 

Εξάλλου, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία, οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί τα δύο κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.

Click4more: Εκλογές Βρετανία: Και τώρα τι; Η επόμενη μέρα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά τη συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον οδεύει με σιγουριά προς το Brexit.«Αυγή» στη Βρετανία ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»;

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»; Οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων των βρετανικών εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία έχουν τόνο είτε πανηγυρικό είτε «στεγνό», ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

«Ο Τζόνσον οδεύει προς σαρωτική νίκη στις εκλογές», ήταν ο τίτλος του πρώτου θέματος των Times, με υπότιτλο «ο Κόρμπιν παραδέχεται την ήττα καθώς ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την “ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση του Brexit”».

Click4more: Πανηγυρίζει και ο Τραμπ για το θρίαμβο του Τζόνσον!

Παρόμοιο τίτλο «Ο Μπόρις Τζόνσον οδεύει προς συντριπτική εκλογική νίκη στο ΗΒ», είχαν επιλέξει και οι Financial Times, με υπότιτλο «Οι Συντηρητικοί καταγράφουν μεγάλα κέρδη σαρώνοντας παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών».

«Η ιστορική βραδιά του Μπόρις, οι Τόρις γιορτάζουν μια σαρωτική νίκη», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Telegraph. «Ο θριαμβευτής Μπόρις χαιρετίζει τη σαρωτική νίκη που του δίνει “τη δύναμη να ολοκληρώσει το Brexit” καθώς ο συντετριμμένος Κόρμπιν παραιτείται», ήταν ο τίτλος της Sun.

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις», ήταν ο τίτλος Daily Mail, με υπότιτλο «”Τώρα θα ολοκληρώσουμε το Brexit”: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την τεράστια νίκη των Τόρις καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 74 εδρών — καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοινώνει πως αποχωρεί μετά το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1935».

«Οι Τόρις εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών καθώς ο Κόρμπιν δηλώνει ότι δεν θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές» ήταν ο τίτλος του Guardian.

«Ο Κόρμπιν οδεύει προς την αποχώρηση καθώς η σαρωτική νίκη των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνεται και η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σουίνσον χάνει την έδρα της» έγραψε ο Independent.

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης καθώς οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν επίσημα την πλειοψηφία ενώ ο σκυθρωπός Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι θα παραιτηθεί — αλλά όχι ακόμη», έγραψε η Daily Mirror.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ