Αυξάνονται τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος


Οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος μεταξύ των ανδρών έχουν αυξηθεί σε πλούσια κράτη από το 1985, με τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ γυναικών να αυξάνονται πιο αργά ή ακόμη και να μειώνονται, σύμφωνα με τους ερευνητές σε ιατρικό συνέδριο στη Γλασκώβη.

Οι λόγοι για τη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ασαφείς, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες «είναι λιγότερο πιθανό να προστατευθούν από τον ήλιο» ή να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία, δήλωσε στο AFP η Dorothy Yang, ιατρός στο Royal Free London NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.

Περισσότερο από το 90% των καρκίνων του μελανώματος οφείλονται σε βλάβες των κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) όπως κρεβάτια μαυρίσματος, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC).

Σε οκτώ από τις 18 χώρες που εξετάστηκαν, τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών κατά του καρκίνου του δέρματος αυξήθηκαν πάνω από τρεις δεκαετίες τουλάχιστον κατά 50%.
Σε δύο έθνη – την Ιρλανδία και την Κροατία – σχεδόν διπλασιάστηκε. Επίσης, παρατηρήθηκε ένα απότομο άλμα από την Ισπανία και τη Βρετανία (70%), την Ολλανδία (60%), τη Γαλλία και το Βέλγιο (50%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, η θνησιμότητα από αρσενικό μελάνωμα αυξήθηκε κατά περίπου 25%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του CDC. Ωστόσο, τα έθνη με τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος συχνά δεν είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Περισσότερο από το 90% των καρκίνων μελανώματος προκαλούνται από βλάβες των κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας. Περισσότερο από το 90% των καρκίνων του μελανώματος προκαλούνται από την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ή άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως τα κρεβάτια μαυρίσματος, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, σχεδόν έξι από κάθε 100.000 άνδρες υπέκυψαν στην ασθένεια το 2013-15. Αυτό είναι το διπλάσιο του δεύτερου υψηλότερου ποσοστού θνησιμότητας (Φινλανδία), αλλά μόνο κατά 10% σε σύγκριση με 30 χρόνια νωρίτερα.

«Η Αυστραλία υπήρξε πρώιμος εκπρόσωπος των εκστρατειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του ’70 για να προωθήσει τη συμπεριφορά της» έξυπνης «ηλιακής ακτινοβολίας», δήλωσε ο Yang τηλεφωνικά στην AFP πριν παρουσιάσει τα δεδομένα της στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με το ποσοστό του ρεκόρ καρκίνου του δέρματος στην Αυστραλία που προέρχεται από την εξάντληση του όζοντος φιλτραρίσματος με υπεριώδη ακτινοβολία στη στρατόσφαιρα, 30 χρόνια εκστρατειών δημόσιας υγείας έχουν αναμφισβήτητα την αυριανή γνώση των κινδύνων.

Η λεγόμενη «τρύπα του όζοντος» ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στην Αυστραλία όταν ξεκίνησαν οι προσπάθειες. Οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος μεταξύ των γυναικών το 1985 στην Αυστραλία σημειώθηκαν στο μισό του ποσοστού όπως και για τους άνδρες και μειώθηκαν κατά 10% τα επόμενα 30 χρόνια, ανέφερε ο Γιανγκ και τρεις συνεργάτες.

Άλλες χώρες όπου η θνησιμότητα των γυναικών από τη νόσο μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο είναι η Αυστρία (9%), η Τσεχική Δημοκρατία (16%) και το Ισραήλ (23%). Σε πολλά άλλα έθνη – Ρουμανία, Σουηδία και Βρετανία – σημειώθηκαν μικρές αυξήσεις.

Ωστόσο, σε ορισμένες άλλες χώρες που αγαπούν την ηλιόποδα, οι γυναίκες είδαν τουλάχιστον απότομο άλμα από το 1985 έως το 2015 σε ποσοστά θανάτων ως άνδρες: οι Κάτω Χώρες (58%), η Ιρλανδία (49%), το Βέλγιο (67%) και η Ισπανία τοις εκατό).

Η Ιαπωνία έχει μακράν τη χαμηλότερη θνησιμότητα μελανώματος, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, στα 0,24 και 0,18 ανά 100,000, αντίστοιχα. Οι επιστήμονες διερευνούν κατά πόσο οι βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στον καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα είναι ασαφή, ανέφερε ο Γιανγκ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ