Τσιάρας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης

Τη δέσμευση πως θα προασπίσει τη προσωπική και λειτουργική των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ως η Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν «θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης. Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικήςανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

Όσον αφορά στο συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστιδης, αφού άσκησε κριτική σε μία σειρά ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε πως «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύου ως κυρίαρχο».

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους τους ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή ντου νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση, τόνισε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Η πρόεδρος του ΣτΕ, κυρία Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα  αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου  από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΥΝΑΛ),  Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν,  εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης,  η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανιδης,   ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας,  πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς,  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κατραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here