Φωτιά σε διυλιστήριο της Total: Πνίγηκε στους καπνούς η Χάβρη.

Σοκαριστικές οι εικόνες από τη μεγάλη φωτιά σε διυλιστήριο της Total στη βορειοδυτική Γαλλία. Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα και ώρες μετά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Εξαιτίας της φωτιάς στο διυλιστήριο της Total, που βρίσκεται ανατολικά της Χάβρης στη Νορμανδία, ο ουρανός γέμισε πυκνούς καπνούς σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων!

«Σήμερα το πρωί στις 04:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) προκλήθηκε πυρκαγιά από αργό πετρέλαιο σε μια μονάδα διύλισης του εργοστασίου Total, στην κοινότητα Γκονφρεβίλ λ’ Ορσέ. Μια αντλία για την κυκλοφορία του αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο πήρε φωτιά προκαλώντας την απελευθέρωση καπνού στη βιομηχανική ζώνη του λιμανιού», ανέφερε σε ανακοίνωση η νομαρχία της Σεν-Μαριτίμ.

Γύρω από την εγκατάσταση δημιουργήθηκε μια περίμετρος ασφαλείας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο καπνός επηρέασε πολλές κοινότητες, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Χάβρης. Η νομαρχία, που είχε συστήσει στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ήρε τους περιορισμούς το πρωί του Σαββάτου. «Οι μετρήσεις αποτίμησης του χημικού κινδύνου για τον πληθυσμό», κυρίως για όσους εργάζονται στη βιομηχανική ζώνη, «δεν έδειξαν στοιχεία τοξικότητας», ανέφερε.

Συνιστά, ωστόσο, να αποφεύγεται η μετάβαση στη βιομηχανική ζώνη του λιμανιού προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από έξι ώρες, χάρη σε ανθρώπινα μέσα που ανέπτυξε η ιδιοκτήτρια εταιρία, περίπου πενήντα άτομα, με τη βοήθεια μιας ομάδας αποτίμησης της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Η απειλή εξάπλωσης έχει απομακρυνθεί. Η πυρκαγιά είναι υπό κατάσβεση», διευκρινίζει η νομαρχία.

«Μια αποτίμηση των τελικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη», ανέφερε από την πλευρά του ο όμιλος, σύμφωνα με τον οποίο το μανιτάρι καπνού είναι «λεπτό» και ο τομέας που καλύπτει «εντοπισμένος».

Η πλατφόρμα της Total στη Νορμανδία περιλαμβάνει ένα διυλιστήριο και μια πετροχημική εγκατάσταση, και κατασκευάζει πετρελαϊκά προϊόντα και πολυμερή. Απασχολεί 1.500 μισθωτούς. Οι εγκαταστάσεις έχουν δυνατότητα παραγωγής 253.000 βαρελιών ημερησίως.

Η φωτιά στο διυλιστήριο της Total ξέσπασε την επομένη της υπογραφής ενός νομαρχιακού διατάγματος που επιτρέπει την έντονα αμφιλεγόμενη, μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου Lubrizol στη Ρουέν, μιας άλλης εγκατάστασης η οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη στη Νορμανδία, ένα τμήμα της οποίας είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στις 26 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ένα τεράστιο μανιτάρι μαύρου καπνού σε έκταση 22 χλμ.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here