Πράσινα Λαχανικά: Οι «ροκ σταρ» της διατροφής!


Εάν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο σημαντικά τα πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας, τότε οι παρακάτω γραμμές θα σας πείσουν! Θυμηθείτε πως η μονότονη πράσινη σαλάτα δεν είναι η μόνη λύση για να τα βάλετε στο τραπέζι σας. Αρκούν μερικές έξυπνες ιδέες για να μετατρέψετε τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στους ροκ σταρ της καθημερινής σας διατροφής!

Στην οικογένεια των πράσινα φυλλώδη λαχανικά ανήκουν εκτός από το κοινό μαρούλι, το δυναμωτικό σπανάκι και το ενισχυμένο μπρόκολο, η πιπεράτη ρόκα, το πρωτεϊνούχο kale (κέιλ), τα χρωματιστά φύλλα των παντζαριών ή της μουστάρδας, η «θεραπευτική» πικραλίδα, τα ξακουστά σέσκουλα και το εδώδιμο κάρδαμο.

Θρεπτική αξία πέρα από κάθε φαντασία

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο για να απολαύσετε τα οφέλη τους στην υγεία σας.

  • Φυτικές ίνεςονομάζονται εκείνοι οι ξεχωριστοί υδατάνθρακες που βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά και συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, σας βοηθούν να ελέγξετε καλύτερα το ζάχαρο και τη χοληστερόλη σας.
  • Βιταμίνη Κείναι το συστατικό που συμμετέχει στην πήξη του αίματος ή στο κλείσιμο μίας πληγής, αλλά και στην ενδυνάμωση των οστών. Προσοχή χρειάζεται από όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
  • ΒιταμίνηCθα βρείτε στο μπρόκολο σε μεγαλύτερη ποσότητα ακόμη και από τα πορτοκάλια! Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού η βιταμίνη Cπαίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και την προστασία από τη γήρανση των κυττάρων.
  • Φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες Β, είναι απαραίτητες για χιλιάδες λειτουργίες του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη ανάγκη για φολικό οξύ έχουν οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων τους.
  • Βιταμίνη Αέχει ανάγκη κάθε κύτταρο του ανοσοποιητικού και του δέρματος.
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνηείναι οι δύο πολύτιμες χρωστικές των πράσινων λαχανικών. Εκτός από το σκούρο πράσινο χρώμα που προσδίδουν, αποτελούν τις πλέον σημαντικές φυτικές ουσίες για την προστασία των ματιών. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με την πρόληψη της ωχρής κηλίδας.
  • Θερμίδεςδεν περιέχουν πολλές τα πράσινα λαχανικά, γι αυτό και μπορείτε να τα καταναλώσετε σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ένα φλυτζάνι πράσινων λαχανικών περιέχει μόλις 5 έως 40 θερμίδες!
  • Γλυκαιμικός δείκτηςείναι εκείνη η παράμτερος που δείχνει πόσο άμεσα ένα τρόφιμο επηρεάζει το ζάχαρο του αίματος. Τα πράσινα λαχανικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και γι αυτό αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη.

Πράσινα λαχανικά όχι μόνο στη σαλάτα

Μπορεί λίγο λάδι και αλάτι να είναι αρκετά για να απολαύσετε τα πράσινα λαχανικά, για να τα βάλετε όμως στην καρδιά σας δοκιμάστε να τα:

  • Σοτάρετε με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά ως συνοδευτικά ψαριού ή κρέατος.
  • Προσθέσετε σπανάκι ή μπρόκολο στην ομελέτα.
  • Βράσετε με λεμόνι και να προσθέσετε στο τέλος λίγη μέντα.
  • Ενισχύσετε το σάντουιτς ή την αραβική πίτα.
  • Τρίψετε λίγη παρμεζάνα, όπως θα κάνατε και με τη μακαρονάδα σας!

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν κομμάτι μίας σωστής διατροφής, που περιλαμβάνει φρούτα και άλλα ζαρζαβατικά με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Από το κόκκινο, μέχρι το κίτρινο, το πορτοκαλί, το μωβ και το άσπρο!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ