Συντάξεις: Αυξήσεις έως 196€ το μήνα στις επικουρικές. Τι θα γίνει με τις κύριες

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Αυξήσεις στις επικουρικές φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Προς τα… πάνω και τα ποσά στις κύριες συντάξεις. Πότε και πως θα δοθούν τα αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Αυξήσεις έως και 196,10 ευρώ το μήνα στις επικουρικές συντάξεις θα φέρει το νέο ασφαλιστικό. Αυτό προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στις κύριες συντάξεις.

Η μεσοσταθμική αύξηση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 99,57 ευρώ και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικούς συνταξιούχους. Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2020, ενώ αναφερόμενος στα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης λέει πως «θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».Οι κύριες συντάξεις

Πέρα από τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, έρχονται αυξήσεις και για τις κύριες. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις κύριων συντάξεων σε δυο ταχύτητες για 3+2 κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, προκύπτουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με 30 χρόνια ασφάλισης και μετρούν αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019 (σ.σ. όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ).

Με το νέο ασφαλιστικό θα ενισχυθούν οι συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50%-51% για 40 χρόνια ασφάλισης και 40% με 40,5% για 35 χρόνια ασφάλισης.

Με βάση τους συντελεστές που εξετάζονται, οι συντάξεις με τη νέα αναπλήρωση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συντάξιμες αποδοχές 1.000€ για 35ετία: Από 722€ στα 784 ευρώ
  • Συντάξιμες αποδοχές 1.000€ για 40ετία: Από 812€ στα 894 ευρώ
  • Συντάξιμες αποδοχές 1.500€ για 35ετία: Από 891€ στα 984 ευρώ
  • Συντάξιμες αποδοχές 1.500€ για 40ετία: Από 1.026€ στα 1.149 ευρώ
  • Συντάξιμες αποδοχές 2.000€ για 35ετία: Από 1.060€ στα 1.184 ευρώ
  • Συντάξιμες αποδοχές 2.000€ για 40ετία: Από 1.240€ στα 1.404 ευρώ

Τα αναδρομικά

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά στις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης υπενθυμίζει που έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις εφαρμόσει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα πεδία είναι:

Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.
Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.
Η επιστροφή των αναδρομικών από 4/10/2019 θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων. Η φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού

Μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό, ο Γιάννης Βρούτσης το περιγράφει ως εξής:

Είναι απλό και κατανοητό από όλους.
Αποσυνδέεται από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος.
Αποσυνδέεται από το εισόδημα και έτσι παύει το νέο Ασφαλιστικό να είναι φορολογικό.
Αποσυνδέεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Ευελιξία στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους.
Ειδική πρόνοια για όλους τους νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό βίο (και όχι μόνο στους νέους επιστήμονες), χωρίς η εισφορά τους να αποτελεί οφειλή για το μέλλον όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι δύο βασικές αρχές που θα αποτελέσουν πυλώνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, είναι η αναδιανεμητικότητα και η ανταποδοτικότητα. Ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας του συστήματος διατηρείται και ενισχύεται. Ταυτόχρονα, όλες οι θετικές αλλαγές στο ύψος των συντάξεων θα κινηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here