Ηχηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο βαλκάνιου καυγατζή


Σαφή μηνύματα στην Τουρκία έστειλε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 ο Νίκος Δένδιας, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα -παρότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί και χωρίς βοήθεια- και ότι η Άγκυρα δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο «βαλκάνιου καυγατζή».

Ο κ. Δένδιας μίλησε παράλληλα για την πολύ στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο αλλά και τις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης.

«Πετύχαμε καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως: «Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε πολιτική».

Η καλή γειτονία, όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι βασικός στόχος της χώρας μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο «βαλκάνιου καυγατζή».

«Είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις συμπλήρωσε:

«Αν απαιτηθεί, και παρόλο που μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να ελπίζει «με μειούμενες πιθανότητες πια, ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μόνα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξ’ ανατολων.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι «σταθερή και ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια» και υποστηρίζει έμπρακτα την ενταξιακή προοπτική βαλκανικών χωρών.

«Εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε παρεκκλίσεις από τη συμφωνία» είπε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι αντίστοιχη είναι η στάση της χώρας μας και απέναντι στην Αλβανία -με σεβασμό, όμως, στην ελληνική μειονότητα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ