Ερντογάν: Θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

Η συνάντηση Ερντογάν – Σαράζ έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και κράτησε δυόμιση ώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε δείπνο στον Σαράζ και την αντιπροσωπεία του. «Τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης θα προστατευθούν με τη συμφωνία μας, δεν θα επιστρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

Νέες ακραίες δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα. Επιπλέον, επισήμανε πως “τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα”!

Η συνάντηση έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και κράτησε δυόμιση ώρες, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε δείπνο στον Σαράζ και την αντιπροσωπεία του. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά την ολοκλήρωση της δεν έγιναν δηλώσεις.

Χθες, Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».

Όλα αυτά την στιγμή που η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) κατατέθηκε χθες Σάββατο στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί. Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here