«Πόλεμος» Τουρκίας–ΗΠΑ: Ο Ερντογάν εκβιάζει με κλείσιμο του Ιντσιρλίκ – Απειλές και κατά της Ελλάδας


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνουν τα «βρώμικα» παιχνίδια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος πυρπολεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο «σουλτάνος» δείχνει να είναι ανεξέλεγκτος και να μην ιδρώνει το αυτί του από τις προειδοποιήσεις της Δύσης.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν φρόντισε να τονίσει πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε για μια ακόμη φορά να απειλήσει την Ελλάδα, διαμηνύοντας πως «η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα»! Επιπλέον, επισήμανε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας και δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Απειλεί τις ΗΠΑ

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιδιώξει να τερματίσει τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης Incirlik, στην περίπτωση κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η απειλή στο επίπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.
Βεβαίως είχε προηγηθεί μία δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο οποίος προειδοποίησε την Αμερική ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να να κλείσει την αεροπορική βάση Incirlik και το σταθμό ραντάρ Kurecik.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ