Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Σπόρτινγκ για τον Δεκέμβρη του 1944


Μια συγκινητική μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε από την Κομματική Οργάνωση Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ η οποία περιελάμβανε παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και συναυλία – αφιέρωμα στο Αντάρτικο τραγούδι.

Με την εκδήλωση κορυφώθηκε η πολύμορφη δραστηριότητα της ΚΟΑ τιμώντας τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του ’44.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Λουΐζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ η οποία τόνισε ότι η πολύμορφη εκδοτική δραστηριότητα που καλλιεργεί και τροφοδοτεί τη γνώση “είναι για τους κομμουνιστές οξυγόνο και πηγή άντλησης δύναμης για ταξικό αγώνα, στους σημερινούς δύσκολους καιρούς” και οργανικό στοιχείο της ιδεολογικής, πολιτικής, μορφωτικής και πολιτιστικής ενδυνάμωσης του λαϊκού παράγοντα μέσα σε συνθήκες που αποθεώνεται από το σύστημα ο ανορθολογισμός, η μεταφυσική, η αναθεώρηση και διαστρέβλωση της ιστορίας”.

“Ειδικότερα για την τελευταία, αναντικατάστατο εργαλείο αντιμετώπισης της είναι οι τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος, που το περιεχόμενο τους πιάνει πλευρές της ιστορίας από την διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, αλλά και της ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος” τόνισε.

Είπε ότι “η ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών θα λάμψει και πάλι μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, που για αυτές πληρώνουν βαρύ τίμημα οι λαοί και ο δικός μας” προσθέτοντας ότι η επαναστατική αισιοδοξία του ΚΚΕ πηγάζει από την κατεκτημένη ικανότητα του Κόμματος “να βλέπει με επιστημονικότητα και με κομματικότητα, με οδηγό τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία τα σύγχρονα προβλήματα της ταξικής πάλης και να χαράζει τη στρατηγική του”.

Είπε ότι στην ιστορία του ΚΚΕ “η δεκαετία 1940-49 και πιο ειδικά η περίοδος από την απελευθέρωση και κυρίως το Δεκέμβρη του ’44, συνιστά για το Κόμμα μας μια από τις μεγαλύτερες και ηρωικότερες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος”.

“Η έκβαση του Δεκέμβρη και η απαράδεκτη συμφωνία της Βάρκιζας που ακολούθησε δεν δικαιώνει όσους πίσω από την σκληρότητα ταξικών αναμετρήσεων και υπό το βάρος του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων κηρύσσουν τον συμβιβασμό και την υποχώρηση. Όσους λένε ότι ο Δεκέμβρης ήταν ένα λάθος που οδήγησε στο επόμενο λάθος αυτό της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Όσους κάνουν μαθήματα νομιμοφροσύνης στο ΚΚΕ ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψει το δρόμο των “ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων”, αλλά και όσους τυχοδιωκτικά και εκ του ασφαλούς σείουν τη σημαία της συκοφάντησης του ΚΚΕ” υπογράμμισε η Λ. Ράζου.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι “οφείλουμε σαν ελάχιστο χρέος απέναντι στα χιλιάδες νεκρά μέλη της ΚΟΑ της περιόδου, να αναμετρηθούμε με πνεύμα μαχητικό απέναντι στα ψέματα των αστών, των αντικομμουνιστών και των οπορτουνιστών”.

Μιλώντας για τα γεγονότα και τις εξελίξεις το 1944 είπε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ “δεν δρομολόγησε την ρήξη έστω και την ύστατη στιγμή. Οι απαράδεκτες συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, που είχαν προηγηθεί, όπως και η συμμετοχή στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για την οποία είχε συμφωνήσει το Κόμμα, φέρουν την σφραγίδα μιας στρατηγικής με το βαρύ αποτύπωμα των λαθεμένων επεξεργασιών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που αφορούσαν το χαρακτήρα του πολέμου, της αντιφασιστικής συμμαχίας”.

“Αυτή η προβληματική στρατηγική, διαπερνά όλες τις κρίσιμες καμπές του αντιστασιακού αγώνα, την ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία και την επιχειρησιακή στρατιωτική ετοιμότητα, ώστε να μετατραπεί ο απελευθερωτικός αγώνας ενάντια στη ξένη κατοχή σε πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας” πρόσθεσε.

Είπε ότι το δολοφονικό όργιο που ακολούθησε την στρατιωτική ήττα του Δεκέμβρη “δεν πέτυχε το στόχο του. Το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δρόμο της αντεπίθεσης, επέλεξε να δώσει τη μάχη παρά να παραδοθεί. Η συγκρότηση του ΔΣΕ και ο ηρωικός αγώνας του, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης “εθνικής ενότητας ή ομοψυχίας” και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών”.

“Σήμερα το ΚΚΕ πορεύεται το δύσκολο δρόμο της συγκέντρωσης δυνάμεων, καλλιεργώντας το έδαφος της ανάκαμψης της εργατικής λαϊκής πάλης σε συνθήκες που η προοπτική της κοινωνικής ανατροπής έχει κατασυκοφαντηθεί, ή προβάλλεται σαν μια μακρινή ακατόρθωτη εξέλιξη” είπε η Λ. Ράζου, τονίζοντας ότι “ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚ είναι αναντικατάστατος, όπως και η ανάγκη να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε νομιμότητα ή παρανομία, με αυτοτέλεια, με συνέπεια, με συγκροτημένες κομματικές οργανώσεις εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, να μην απομακρύνεται από το στρατηγικό στόχο κατάκτησης της εργατικής εξουσίας, να επεξεργάζεται την τακτική του ώστε σε επαναστατικές συνθήκες να οδηγήσει σε νίκη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της” είπε η Λ. Ράζου.

“Σήμερα το ΚΚΕ, τιμά την ηρωική του ιστορία, τις θυσίες του λαού μας, αρνούμενο να υπογράψει δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό και στις συμμαχίες του. Πορευόμαστε με την ακλόνητη πεποίθηση ότι είχαμε και έχουμε δίκιο και παρά το αντεπαναστατικό ρεύμα των καιρών, από όλες τις ήττες “θα πυργώσει νίκη περήφανη τρανή” κατέληξε στον χαιρετισμό της.

Ακολούθησε προβολή βίντεο με την παρουσίαση του Λευκώματος, όπου αναλύονται με ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ που βλέπουν -κάποια από αυτά- για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας οι ενότητες και το περιεχόμενο της έκδοσης.

Ακολούθησε αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και το πρώτο τραγούδι, «Ήρωες», αφιερώθηκε στον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο που, όπως τονίστηκε, “ήταν ένας από τους πρώτους μουσικοσυνθέτες που ηχογράφησε και διέδωσε το αντάρτικο τραγούδι στις νεότερες τότε γενιές. «Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά» ακούστηκε από τα μεγάφωνα και το γήπεδο σείστηκε από χειροκροτήματα.

Στο αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι συμμετείχαν οι: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Νατάσα Μουσάδη, Κώστας Θωμαϊδης, Διονύσης Τσακνής, Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Φάμελος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Στούγιος Θοδωρής.

εικόνες: 902.gr

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ