Οδηγίες για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Τις βασικές κατευθύνσεις για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, παρέχει εγκύκλιος της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, προβλέπεται η λειτουργία κλειστών θερμαινόμενων κτηρίων στους δήμους, που θα ορίσουν και θα είναι διαθέσιμα για την προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες, από τις 20:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου, πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, το οποίο θα ακολουθεί τις εξής κατευθύνσεις:

  • Τον ορισμό ενός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την κοινωνική υπηρεσία κάθε δήμου, ως υπεύθυνου για το συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του δήμου με τον αναπληρωτή του (ή του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του κτηρίου) ως υπεύθυνου για το κτίριο που θα οριστεί.
  • Την επιλογή του κτηρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτηρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών, καθώς και για την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης.
  • Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτήριο, να υπάρξει πρόβλεψη για τη διάθεσή τους επιτόπου.
  • Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.
  • Την ενημέρωση των αστέγων για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτηρίου ή με μοίρασμα φυλλαδίου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here