«Ξεφεύγει» ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη συνθήκη των Σεβρών


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνουν τα «παιχνίδια» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος πυρπολεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής (15/12), ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών».

Παράλληλα παρουσίασε για ακόμη μία φορά χάρτες οι οποίοι προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη και προανήγγειλε όχι μόνο σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω συμφωνία η χώρα μας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για την ακύρωσή της.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να απειλήσει την Ελλάδα, διαμηνύοντας πως «η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα»! Επιπλέον, επισήμανε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας και δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε να τονίσει πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Απειλεί τις ΗΠΑ

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιδιώξει να τερματίσει τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης Incirlik, στην περίπτωση κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η απειλή στο επίπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως είχε προηγηθεί μία δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο οποίος προειδοποίησε την Αμερική ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να να κλείσει την αεροπορική βάση Incirlik και το σταθμό ραντάρ Kurecik.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ