Γαλλία: 12 μέρα απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην δωδέκατη ημέρα της εισήλθε σήμερα η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία σε διαμαρτυρία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ, καθώς καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση από τη μία και τα συνδικάτα από την άλλη, ρίχνουν η μία στην άλλη τις ευθύνες για ενδεχόμενη παράλυση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις έχουν προκληθεί σήμερα στα μέσα μεταφοράς στο Παρίσι και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το ίδιο να ισχύει και για τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ για αύριο, Τρίτη, τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις σε πανεθνικό επίπεδο κατά της μεταρρύθμισης-σταθμό για το σύστημα συνταξιοδότησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σήμερα το πρωί λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή του Παρισιού εκτεινόταν σε περισσότερα από 620 χιλιόμετρα, ενώ η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα ήταν συχνά ηλεκτρισμένη, με ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες πατινιών και αυτοκινητιστές να εμπλέκονται τακτικά σε καυγάδες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπό καταρρακτώδη βροχή.

Την ίδια ώρα και μολονότι ήδη διαφαίνεται ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι τόνοι δεν έχουν πέσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα.“Η κυβέρνηση θα κάνει μεγάλο λάθος αν επιμείνει”

“Η κυβέρνηση θα κάνει ένα μεγάλο λάθος όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα μεγάλο πολιτικό λάθος αν επιμείνει”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ. Αν και τάσσεται υπέρ μιας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το συνδικάτο αυτό κρίνει ότι η κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή ορίζοντας ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία.

Ο Μπερζέ τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας “ανακωχής” όσον αφορά την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα Χριστούγεννα. Αντιθέτως όμως ο ομόλογός του στο συνδικάτο CGT Φιλίπ Μαρτινέ προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

: Γαλλία: Παραιτήθηκε ο αρμόδιος επίτροπος για το συνταξιοδοτικό

“Αν η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιό της και συζητήσουμε σοβαρά πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα (…) τότε όλα θα πάνε καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, οι απεργοί θα αποφασίσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή τι θα κάνουν”, δήλωσε ο επικεφαλής του CGT.

“Το να απεργείς είναι κάτι νόμιμο, ωστόσο μπορεί να υπάρχει σεβασμός για στιγμές, όπως είναι οι εορτές των Χριστουγέννων, στις οποίες ο καθένας θέλει να επιστρέψει στην οικογένειά του”, απάντησε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας σήμερα στο δίκτυο France 2, η οποία έκρινε επίσης ως “ανεύθυνο” να “χαλάσουν τις διακοπές των Γάλλων”.

Την ίδια ώρα η κομμουνιστική αντιπολίτευση και αυτή της ριζοσπαστικής αριστεράς κατηγόρησαν την κυβέρνηση για “εκβιασμό”.

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς σε απεργίες και διαδηλώσεις έχει καλέσει το σύνολο των συνδικάτων στη Γαλλία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ