Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ξαφρίζοντας σπίτια ηλικιωμένων – Πώς εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα


Άλλη μια σημαντική επιτυχία είχε αστυνομία που εξάρθρωσε πολυμελή σπείρα που έκανε συστηματικά κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων

Παρουσιάζονταν ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή συντηρητές ασανσέρ και ξεγελούσαν τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Η συγκεκριμένη σπείρα δρούσε από τον Μάιο του 2019 και χτυπούσε σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ συνελήφθησαν στις Αχαρνές και στα Ανω Λιόσια τόσο σε ξενοδοχείο που το χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο όσο όσο και σε σπίτια συνολικά 16 άτομα ανάμεσά τους και ο αρχηγός.

Το όφελος που αποκόμισαν από τα κλοπιμαία υπερβαίνει τα (1.180.000) ευρώ, ενώ τα μέλη της σπείρας έχουν συλληφθεί στο σύνολό τους για τα ίδια ακριβώς αδικήματα επανειλημμένα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα τρία μέλη της σπείρας τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ συνολικά εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις από τις οποίες, 2 ληστείες και 32 κλοπές σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Η σπείρα δρούσε οργανωμένα και τα μέλη τους επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να καθορίσουν ποία μέλη θα συμμετάσχουν στις κλοπές.

Πως δρούσε η σπείρα

Συνήθως πρωινές ώρες, και μετά από συνεννόηση, τα μέλη συγκεντρώνονταν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και με διάφορα αυτοκίνητα πήγαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως επί το πλείστον σε γειτονιές όπου γινόταν λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με καταστήματα-σουπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα.

Βρισκόμενοι σε συνεχή και διαρκή επικοινωνία, διασκορπίζονταν στα σημεία αυτά και αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τα στοχοποιούσαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Συνήθως δύο εκ των μελών της οργάνωσης, προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν μπουν στα σπίτια τους όπου προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων κ.α., τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής φύσεως βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, τους έπειθαν και κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες τους.

Μάλιστα, όπως προέκυψε, τα μέλη μιλούσαν μεταξύ τους με συνθηματικές εκφράσεις, όπως «κύριε Προϊστάμενε», προκειμένου να γίνουν περισσότερο πειστικοί στους παθόντες και να επιτύχουν το σκοπό τους.

Εγκλώβιζαν τους ηλικιωμένους πίσω από το ψυγείο

Τα μέλη της σπείρας κατά την προσφιλή τους μέθοδο φρόντιζαν να περιορίζουν τους παθόντες στο χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είχε καταγραφεί, να μετακινούν το ψυγείο, με τρόπο ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Την ίδια ώρα το άλλο μέλος της σπείρας εκμεταλλευόμενο την απασχόληση των ηλικιωμένων και προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης της οικίας, ερευνούσε τους λοιπούς χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αφαιρούσε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι, έτερα μέλη περίμεναν έξω και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με τα μέλη που απασχολούσαν τους ηλικιωμένους, έμπαιναν μέσα σε δεύτερο χρόνο χωρίς να τους αντιληφθούν οι παθόντες και έκαναν κλοπές.

Προκειμένου να μεγαλώσουν τη «λεία» τους και να αποκομίσουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα που είχαν κρύψει οι ηλικιωμένοι και αδυνατούσαν να βρουν οι ίδιοι, μετέρχονταν και ιδιαίτερα τεχνάσματα για να τους παραπλανήσουν.

Συγκεκριμένα, τους έπειθαν να συγκεντρώσουν τιμαλφή και χρήματά τους σε αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην καταστραφούν-αλλοιωθούν από τις εργασίες που θα πραγματοποιούσαν και να το τοποθετήσουν σε σημείο που εκείνοι τους υπεδείκνυαν, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να το αντιληφθούν τα έκλεβαν.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Είχαν και τσιλιαδόρους

Για να αποφύγουν τη σύλληψη κατά τη διάρκεια των κλοπών υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης παρέμεναν μέσα στα αυτοκίνητα και παρακολουθούσαν εξωτερικά τα σπίτια βρισκόμενοι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνεργούς που είχαν μπει σε αυτά, κατασκοπεύοντας την περιοχή, προκειμένου να τους ειδοποιήσουν, για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ή προσέγγιση ατόμων, αλλά και για να τους παραλάβουν αμέσως με τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

Τα μέλη της σπείρας από τα χρήματα που αποκόμιζαν από τη δράση τους έκαναν έκαναν επενδύσεις διαφόρων ειδών, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί, καθώς και αγορές/ενοικίασεις καταστημάτων και ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ξενοδοχείο και στα σπίτια των συλληφθέντων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(8) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και Δ.Χ. ταξί,
κοσμήματα, χρυσαφικά και επώνυμα ρολόγια χειρός,
τα επιχειρησιακά τους κινητά τηλέφωνα
το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ,
102 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και
(2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
Ακόμα σε έρευνα που έγινε σε θυρίδα που διατηρούσε ένας εκ των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ, προερχόμενο από την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ