Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει νέα ψηφοφορία για το Brexit

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται στο κοινοβούλιο τους 109 νέους βουλευτές, που εκλέχθηκαν με το κόμμα των Συντηρητικών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ετοιμάζεται να φέρει μία νέα ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας του για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να τους τονίσει ότι έχουν ευθύνη να αλλάξουν το κόμμα και να τον βοηθήσουν να φέρει σε πέρας όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, κυρίως για τις περιοχές του βορρά και των Μίντλαντς, από όπου προέρχεται ένας σημαντικός αριθμός των νέων βουλευτών.

Θα επαναλάβει ακόμη ότι θα ξεπληρώσει τους ψηφοφόρους που του έδειξαν εμπιστοσύνη στις εκλογές, κυρίως μέσα από σχέδια για υποδομές στα βόρεια της χώρας και για την αντιμετώπιση της βίας.

Την Τρίτη (17.12.2019) θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την Πέμπτη (19.12.2019) θα ξεκινήσουν επίσημα οι εργασίες του σώματος, μετά την αναμενόμενη ομιλία της Βασίλισσας, που θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να ακουστεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για σκληρότερη νομοθεσία στις ποινές σε εγκληματίες, προτάσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και ευημερία για όλους, αλλά το επίκεντρο θα είναι το νέο νομοσχέδιο για γενναία αύξηση δαπανών στο Σύστημα Υγείας και στα σχολεία.

Η κυβέρνηση στοχεύει να φέρει προς ψήφιση την Παρασκευή (20.12.2019), στην δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, ωστόσο, η τελική έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο της Βουλής. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει και έναν μικρό ανασχηματισμό για να αναπληρώσει τις θέσεις στα υπουργεία Πολιτισμού, Ουαλίας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου οι υπουργοί είτε είχαν αποχωρήσει πριν από τις εκλογές είτε δεν επανεκλέχθηκαν. Ένας μεγαλύτερος ανασχηματισμός αναμένεται από τις αρχές του νέου έτους και μόλις ολοκληρωθεί η αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός στοχεύει σε μεγάλες αλλαγές στην κρατική διοίκηση, που θα φέρουν σημαντικές ανατροπές στις αλλαγές που είχε εισαγάγει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, μεταξύ των οποίων την κατάργηση του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης και την συγχώνευσή του με το υπουργείο Εξωτερικών, την κατάργηση του υπουργείου για την Αποχώρηση από την ΕΕ, η ευθύνη του οποίου θα περάσει στο υπουργικό συμβούλιο, και η συγχώνευση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

Το ζητούμενο για το κόμμα των Συντηρητικών είναι κατά πολλούς εάν το “νέο αίμα” των στελεχών του θα ακολουθήσει την συμβατική πολιτική των υπόλοιπων βουλευτών ή εάν θα εκφράσουν μία διαφορετική πολιτική άποψη σε ό,τι αφορά την ανανέωση του κόμματος, κάτι που έχει εκφράσει ως αναγκαίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Η διαδοχή απασχολεί τους Εργατικούς

Το Εργατικό Κόμμα διανύει μία περίοδο περισυλλογής για τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική καταστροφή, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εσωτερικές συζητήσεις για το ποιος θα διαδεχτεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είπε ότι θέλει να παραμείνει μέχρι την ανάδειξη του νέου επικεφαλής.

Σύμφωνα με το κόμμα των Εργατικών, ο Κόρμπιν ζήτησε η διαδικασία για την εκλογή νέου ηγέτη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η γενική γραμματέας του κόμματος Τζένι Φόρμπι εισηγήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος να παρουσιάσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ξεκινώντας από τις 7 Ιανουαρίου.

Η τελική λίστα των υποψηφίων αποφασίζεται από τους βουλευτές του κόμματος, με την προϋπόθεση να έχουν λάβει υποστήριξη από το 10% των βουλευτών και των ευρωβουλευτών του κόμματος, ενώ στη συνέχεια για να καταφέρουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει στήριξη από 21 βουλευτές.

Πολλά από τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτός από αυτό του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, είναι γυναικών στελεχών, όπως της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι, της σκιώδους υπουργού Παιδείας ‘Αντζελα Ράινερ, της βουλευτή Ιβέτ Κούπερ, που είχε πρωταγωνιστήσει με τις τροπολογίες που έφερνε στο κοινοβούλιο κατά τις ψηφοφορίες για το Brexit, της βουλευτή από το Γουίγκαν (βόρεια) Λίζα Νάντι, κ.α. Ωστόσο, αυτή που μέχρι στιγμής έχει την υποστήριξη του κύκλου των οπαδών του Κόρμπιν και του σκιώδους υπουργού Οικονομικών είναι η Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, που είναι υπεύθυνη του κόμματος για την Επιχειρηματικότητα.

Και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή της Τζον Σουίνσον, είναι αυτό της Λέιλα Μόραν, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2017 σε μία περιφέρεια της Οξφόρδης και επανεκλέχθηκε και σε αυτές τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here