Βεβηλώθηκε ο ανώνυμος τάφος του πρώην αρχηγού των Ες Ες, Ράινχαρντ Χάιντριχ


Ο ανώνυμος τάφος του πρώην αρχηγού των ναζιστικών SS Ράινχαρντ Χάιντριχ σε κοιμητήριο του Βερολίνου βεβηλώθηκε χωρίς να κλαπεί κάτι απ» αυτόν, ανακοίνωσε η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας την Δευτέρα (16.12.2019).

Ο Χάιντριχ, ένας από τους αρχιτέκτονες της Τελικής Λύσης, ο οποίος σκοτώθηκε το 1942 σε επίθεση στην Πράγα, είχε ενταφιασθεί στο κοιμητήριο του Βερολίνου Invalidenfriedhof, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τάφος του, όπως και οι τάφοι άλλων ηγετών του Τρίτου Ράιχ, είχε γίνει ανώνυμος ώστε να μην μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος των νεοναζί.

«Ο τάφος ανοίχθηκε τη νύκτα της Τετάρτης (11.12.2019) προς την Πέμπτη (12.12.2019)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου.

Τίποτε δεν εκλάπη ωστόσο απ’ αυτόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της πρωτεύουσας, τα οποία εκτιμούν, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, πως ο δράστης ή οι δράστες είχαν ενημερωθεί για το πού βρίσκονταν τα λείψανά του.

Ο Χάιντριχ, δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χάινριχ Χίμλερ, είχε συμμετάσχει τον Ιανουάριο 1942 στη Διάσκεψη της Βάνζεε στη διάρκεια της οποίας σχεδιάσθηκε εν μέρει η εξόντωση των εβραίων της Ευρώπης.

Αναπληρωτής κυβερνήτης της Βοημίας-Μοραβίας και επονομαζόμενος ο «Χασάπης της Πράγας», δολοφονήθηκε μερικούς μήνες αργότερα στην τσεχική πρωτεύουσα από αντάρτες.

Η σορός του επαναπατρίσθηκε στο Βερολίνο και ο Χάιντριχ έλαβε μετά θάνατον την ανώτερη διάκριση του Τρίτου Ράιχ, πριν ενταφιασθεί στο κοιμητήριο αυτό.

Ο γερμανός ιστορικός Λάουρεντς Ντεμπς είχε γράψει σ’ ένα έργο του αφιερωμένο στο Invalidenfriedhof πως «ο ενταφιασμός του Χάιντριχ αποτελεί ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο» για το κοιμητήριο αυτό.

Ένας άλλος ηγέτης των ναζί, ο Φριτς Τοτ, υπουργός Εξοπλισμών που έχασε τη ζωή του το 1942 σε αεροπορικό δύστύχημα, είχε επίσης ενταφιασθεί εκεί, πριν ο τάφος του γίνει κι αυτός ανώνυμος. Η κόρη του είχε προσφύγει μάταια εναντίον της πόλης του Βερολίνου για να της δοθεί το δικαίωμα να του ανεγείρει επιτύμβια στήλη.

Το 2000, ακτιβιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς είχαν ανοίξει σε άλλο κοιμητήριο του Βερολίνου τον τάφο του Χορστ Βέσελ, ενός από τους πρώτους ηγέτες της ναζιστικής πολιτοφυλακής SA.

Αυτοαποκαλούμενοι «Αυτόνομοι νεκροθάφτες», είχαν δηλώσει πως πέταξαν το κρανίο του Βέσελ στον Σπρέε, τον ποταμό που διαρρέει το Βερολίνο

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ