ΔΣΑ: Προειδοποιούν με αποχές οι δικηγόροι – Ζητούν κατάργηση ενσήμου στις ανταγωνιστικές αγωγές

Την άμεση κατάργηση της τροπολογίας που «πέρασε» στη Βουλή και προβλέπει υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Όπως τόνισε η νομοθέτηση αυτή εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τα «κόκκινα δάνεια», τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων σύντομα θα γίνουν γνωστά, προειδοποίησε ο κ. Βερβεσός. Και προσέθεσε ότι, την ίδια στιγμή λειτουργεί σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ η εκπρόθεσμη νυχτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και την νομολογία των δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κ.λπ. Παράλληλα, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύ στην επίμαχη διάταξη.

Τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Δεν έκρυψε εξάλλου, ο κ. Βερβεσός το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο). Όπως επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δίκες, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Για τους λόγους αυτούς ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

Ακόμη, θα ζητήσει ο κ. Βερβεσός άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ενώ ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Την ίδια στιγμή θα ζητήσει ο ΔΣΑ τρεις γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, ενώ θα απασχολήσει το επίμαχο θέμα και την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ακόμη, θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Τέλος, εφόσον δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες αυτές, τότε ο ΔΣΑ ξεκινά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του δικηγορικού κόσμου με στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα αναζητηθούν και άλλες μορφές αντίδρασης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here