Παλινωδίες Πέτσα…


Από την γκάφα στο τίποτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσον αφορά στην χρηματοδότηση των εφημερίδων. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προφανώς δεν είχε καταλάβει τι νόμο εφαρμόζει όσον αφορά στην χρηματοδότηση εντύπων ΜΜΕ αποφάσισε για το 2019 να μην τον εφαρμόσει!

Ο κ. Στέλιος Πέτσας, μάζεψε τους εκπροσώπους των κομμάτων και όχι τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή, τους εκδότες ή τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει τα χρήματα που προβλέπονταν από το νόμο που ναι μεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος είχε αποφασίσει να εφαρμόσει προκαλώντας σάλο. Και ο σάλος προκλήθηκε όχι άδικα αφού στη λίστα των τελικών δικαιούχων συμπεριελήφθησαν έντυπα με χρέη προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο ή έντυπα με… έναν, τρεις και τέσσερις εργαζομένους, έχοντας την ίδια μεταχείριση με εκδοτικά συγκροτήματα που απασχολούν εκατοντάδες. Στη λίστα μπήκαν ακόμη και έντυπα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, εξαιτίας των χυδαίων πρωτοσέλιδων τους που κινούνται συχνά στα όρια του νόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε λοιπόν στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι το φετινό κονδύλι θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς, δηλαδή τα έντυπα δεν θα πάρουν τίποτα και το 2020 το ίδιο ποσό θα δοθεί αλλά με άλλα κριτήρια.

Γκάφα Πέτσα

Με άλλα λόγια μια τρύπα στο νερό και παλινωδίες άνευ προηγουμένου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Στην ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.
Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.
Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ