Πατούλης:  Σήμερα επισφραγίσαμε το ξεκίνημα μίας νέας πορείας με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών


Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος υπέγραψαν σήμερα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η δρομολόγηση κοινών δράσεων, μέσω της εκπόνησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, στους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας, της σίτισης, της υγείας, της παιδείας, της προάσπισης της τρίτης ηλικίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Με αφορμή την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ο κ. Πατούλης έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ένα συμβολικό δώρο, τιμώντας την προσφορά της Αρχιεπισκοπής στην κοινωνία.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Αττικής» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

« Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή για εμάς που υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια Αττικής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» και με την πολύτιμη συνδρομή του Γενικού Διευθυντή κ. Δήμτσα, έχουμε αναπτύξει μία γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με μόνο στόχο την ουσιαστική στήριξη όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο είμαι πολύ περήφανος και το θεωρώ από τα σημαντικότερα, στην πολύχρονη αυτοιδιοικητική μου θητεία. Σήμερα επισφραγίσαμε το ξεκίνημα μίας νέας πορείας αυτή τη φορά της Περιφέρειας Αττικής με την Αρχιεπισκοπή, για την υλοποίηση περισσότερων δράσεων, με στόχο τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Θα αξιοποιήσουμε το σημαντικό έργο της εκκλησίας μας, δημιουργώντας κοιτίδες πολιτισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού για τους πολίτες και κυρίως για τους νέους μας, που θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ στη χώρα μας και να πάψει το θλιβερό φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι η συνδρομή της Αρχιεπσικοπής στην προώθηση του κοινωνικού έργου της Περιφέριεας θα είναι πολύτιμη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής για την πρόσκληση αλλά για την επιλογή να γίνει μία ανανέωση της συνεργασίας τους και ένα νέο ξεκίνημα, ιδιαίτερα σε μία συμβολική περίοδο όπως είναι οι εορτές των Χριστουγέννων. «Είναι χρέος μας όλο αυτό τεράστιο έργο που έχει γίνει μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή, να το υπεθυμίζουμε και να το αποτυπώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε : « Δεν είναι τόσο επίτευγμα της «Αποστολής» αλλά κυρίως κατόρθωμα χιλιάδων απλών ανθρώπων, οι οποίοι με ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς θέλησαν να στηρίξουν την κοιννωνία μας. Σήμερα ανανεώνουμε αυτή την προσπάθεια μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με στόχο της στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δοκιμάζονται και μας δίνεται η ευκαιρία να διευρύνουμε το έργο της Αρχιεπισκοπής και σε άλλες ιερές Μητροπόλεις της Αττικής. Είμαι βέβαιος ότι και αυτοί θα συνεργαστούν γόνιμα μαζί μας και θα αγκαλιάσουν το έργο μας. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά τα αποτελέσματα αυτής της νέας μας συνεργασίας θα είναι εξαιρετικά».

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανιμσού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κ. Δήμτσα, των Αντιπεριφεριεαρχών Ν. Πέππα, Γ. Δημόπουλου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Ε. Δουνδουλάκη, Μ. Κουρή, Α. Αυγερινού, Β. Γιαννακόπουλου, Λ. Κοσμόπουλου, Α. Λεωτσάκου, Δ. Νάννου και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.

Τι προβλέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας

Ειδικότερα οι τομείς κοινής δράσης και συνεργασίας προσδιορίζονται ως εξής:

Σίτιση:

  • Συνεργασία σε επίπεδο παροχής ζεστών γευμάτων σε άστεγους, ουσιοεξαρτημένους και γενικότερα απόρους, ανεξαρτήτως φυλετικής ή οιασδήποτε άλλης διάκρισης καθώς επίσης και δεμάτων τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω των οικείων ενοριών και δήμων.
  • Δημιουργία στεγασμένης δομής εστιάσης κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των σιτιζόμενων κατά την παροχή ζεστών γευμάτων.
  • Εκστρατείες συλλογής τροφίμων και πάσης φύσεως ειδών πρώτης ανάγκης σε έκτακτες και τακτικές περιπτώσεις.
  • Παροχή δεμάτων τροφίμων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους οικείους Συλλόγους Διδασκόντων – Γονέων και Κηδεμόνων.

Υγεία:

  • Συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε επίπεδο διενέργειας εκστρατειών ενημέρωσης, υλοποίησης προληπτικών εξετάσεων καθώς επίσης και εμβολιασμών σε ομάδες στόχου που δεν εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην περιφέρεια Αττικής και σε συνεννόηση με τον οικείο ιατρικό σύλλογο.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση δομών ψυχικής υγείας.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης για την ψυχική υγεία.
  • Εκστρατεία ενάντια στο στίγμα του αυτισμού στην περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις οικείες Μητροπόλεις.
  • Δημιουργία κέντρου ψυχανάλυσης για παιδιά και συμβουλευτικής γονέων.

Παιδεία:

  • Συνεργασία στο επίπεδο στήριξης και επέκτασης των Κοινωνικών Φροντιστηρίων και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ).
  • Εκπαίδευση προσφύγων στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
  • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επαγγελματικών δεξιοτήτων και προσανατολισμού σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Εκπαίδευση εθελοντών και mentoring με έμφαση στις δράσεις της «Αποστολή» στο πεδίο.

Τρίτη ηλικία:

  • Ενίσχυση και αναβάθμιση της Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων.
  • Δημιουργία νέων χώρων αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών αυτής νόσων.
  • Ενημερωτικές εκστρατείες και δράσεις πρόληψης της νόσου και των συναφών αυτής παθήσεων (π.χ. μέσω πραγματοποίησης τεστ μνήμης).

Περιβάλλον:

  • Συνεργασία σε επίπεδο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και τους μαθητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και επί τη βάσει ειδικού υπό κατάρτιση προγράμματος.
  • Δράσεις ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης και καθαρισμού παραλιών, δασών κλπ.
  • Δημιουργία βιωματικού περιβαλλοντικού Κέντρου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • Προώθηση της βιώσιμης και της εναλλακτικής κινητικότητας με στόχο τη συνεισφορά στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολιτισμός:

  • Συνεργασία προς τον σκοπό της ανάδειξης του Μουσείου της Αγίας Φιλοθέης, ήτοι του Αρχοντικού των Μπενιζέλων, στην Πλάκα και της διενέργειας εκδηλώσεων και κύκλων διαλέξεων στον χώρο αυτό.
  • Διενέργεια θεματικών πολιτισμικών εκδηλώσεων.
  • Χρήση νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της ανάδειξης της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαχρονικά (αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, μουσεία κλπ)
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών και εικαστικών εργαστηρίων και εικαστικών εκθέσεων έργων παιδιών.
  • Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων κλπ με στόχο την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, των γραμμάτων και των τεχνών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ