«Κόλαφος» η Αίγυπτος στον ΟΗΕ για τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης


Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέστειλε η Αίγυπτος για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο MoU της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.

Τις θέσεις της Ελλάδος για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, είχε εξηγήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Γενεύη με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα.

“Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα”, σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και συνέχισε:

“Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή”.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι “ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη”.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ