Στο «κόκκινο» η Μεσόγειος: Γαλλοτουρκική «ναυμαχία» νότια της Κρήτης


Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο επιχειρεί να βάλει και το Παρίσι καθώς αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες εντός της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης.

 

Το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?» αναμένεται νότια της Κρήτης μέχρι τον Απρίλιο και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», έχει ήδη ζητήσει άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σημειώνεται ότι το «Pourquoi Pas?» συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό.

Η έλευση ενός γαλλικού πλοίου σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, που ενδεχομένως θα επικαλύπτουν περιοχή η οποία βρίσκεται εντός εκείνης που έχει οριοθετήσει με το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης, θα προστεθεί άλλη μία αιτία τριβής στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, Αθήνα και Παρίσι ετοιμάζουν «απάντηση», αφού το Παρίσι στέλνει την περιοχή νότια της Κρήτης το ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?», το οποίο θα βρεθεί στην περιοχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια πληροφορία που έρχεται σε συνέχεια των σεναρίων περί ανάμειξης της Γαλλίας με έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το σκεπτικό, είναι να σταλεί στην Τουρκία ένα μήνυμα να μην συνεχίσει με την προκλητική της στάση γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής (15/12), παρουσίασε ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προανήγγειλε παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. την ίδια στιγμή έδειχνε επί ενός χάρτη όπου εμφανίζονταν περιοχές δυτικά του Καστελορίζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης), θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς ισχυρές εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου για συνεργασία στην περιοχή και υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ