Serie A: Τεράστιες αντιδράσεις. Καμπάνια με… μαϊμούδες κατά του ρατσισμού (pic)


Με το φαινόμενο του ρατσισμού να έχει… φουντώσει για τα καλά στα γήπεδα της, η Serie A αποφάσισε να ξεκινήσει μια αντιρατσιστική καμπάνια. Πολλές είναι όμως οι οργανώσεις που αντιδρούν με τον τρόπο που αποφάσισε να το κάνει. Τρεις μαϊμούδες σε πίνακα έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Απορία αλλά και οργή επικρατεί στην Ιταλία με αφορμή ένα έργο τέχνης που αναρτήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Serie A, στα πλαίσια καμπάνιας κατά του ρατσισμού. Ο πίνακας που φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Σιμόνε Φουγκαζότο απεικονίζει τρεις πιθήκους -πλαισιωμένους με διαφορετικά χρώματα στο κεφάλι- και γεννά πολλά ερωτήματα.

Η διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος υποστηρίζει πως το εν λόγω έργο έχει στόχο να διαδώσει τις αρχές της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας ενώ τονίζει πως θα παραμείνει στα κεντρικά της γραφεία στο Μιλάνο. ΦΩΤΟ Reuters

Μεγάλο μέρος όμως των Ιταλών όμως απορεί με αυτή την κίνηση, από τη στιγμή που οι κραυγές πιθήκου που ακούγονται κατά καιρούς από τις εξέδρες εναντίον μαύρων ποδοσφαιριστών είναι μια από τις πιο… κλασικές μορφές ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ο καλλιτέχνης έσπευσε να υπερασπιστεί την δουλειά του, αναφέροντας: “Οι πίθηκοι στους πίνακές μου λειτουργούν ως μεταφορά για το ανθρώπινο είδος. Η ιδέα είναι ότι στρέφουμε την αντίληψη των ρατσιστών εναντίον τους, αφού όλοι μας πίθηκοι ήμασταν στην αρχή. Συνεπώς ζωγράφισα έναν Δυτικό πίθηκο, έναν Ασιάτη πίθηκο και έναν μαύρο πίθηκο”.

Την ίδια στιγμή όμως, τα social media έχουν πάρει… φωτιά με σχόλια κατά του πίνακα, ενώ υπάρχουν και αντιδράσεις από αντιρατσιστικές οργανώσεις, που δηλώνουν αντίθετες με το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Αντιδράσεις εμφανίστηκαν και από ομάδες της Serie A, με τις Ρόμα και Μίλαν να… καταδικάζουν! “Μας έκανε τρομερή έκπληξη η εικόνα της καμπάνιας της Serie A κατά του ρατσισμού με τις μαϊμούδες και τα χρώματα… Αντιλαμβανόμαστε πως η Λίγκα θέλει να χτυπήσει τον ρατσισμό, όμως, δεν θεωρούμε ότι είναι ο σωστός τρόπος αυτός…” ανέφεραν οι “τζιαλορόσι” στον λογαριασμό τους στα social media.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ