Ερντογάν: Μας υποσχέθηκαν έξι δισ. για τους πρόσφυγες και πήραμε δύο – Γι’ αυτό μπήκαμε στη Συρία


Την επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων σε «ειρηνευτική ζώνη» στο βόρειο τμήμα της Συρίας πρότεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  από το βήμα του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Πρόσφυγες, που διεξάγεται σήμερα (17/12) στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα για να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες…που ταξίδεψαν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν την πατρίδα τους» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», εξήγησε.

«Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις…για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές», διευκρίνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οικίες και σχολεία μπορούν να κατασκευασθούν στην ζώνη αυτή, όπου περί τους 371.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μετά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε. «Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Χώρες με περισσότερα μέσα θέτουν όρια για τους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά σε όλους χωρίς διακρίσεις», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε συνολικά 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες , αλλά δεν έδωσε παρά 2 δισεκατομμύρια».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ