Προϋπολογισμός 2020: Κάλεσμα Τσακαλώτου σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για μέτωπο κατά της Δεξιάς

«Άναψε» η συζήτηση στη Βουλή με θέμα: Προϋπολογισμός 2020. Σκληρή κριτική στη ΝΔ και κάλεσμα σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 να συμπράξουν σε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Δεξιάς, απήθυνε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αίθουσα της Ολομέλειας, όπου κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομιλητών των κομμάτων, οι οποίοι παίρνουν το λόγο στη συνεδρίαση “Προϋπολογισμός 2020”, πήρε “φωτιά”.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε έναν νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό που δεν δίνει λύσεις ούτε για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ούτε για την στήριξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

“Η ΝΔ δεν λέει τίποτα γιατί τα 20 τελευταία χρόνια έχουμε πενιχρά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, γιατί έχουμε στασιμότητα μισθών και παραγωγικότητας. Οι Συριζαίοι Μαδούροι ήταν κυβέρνηση στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχουμε αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Αμερική; Πώς απαντάτε στις επενδύσεις και στη παραγωγικότητα; Με μείωση φόρων. Αυτό έκανε ο Τραμπ και όλες οι δεξιές κυβερνήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

“Πώς απαντάτε στη στασιμότητα μισθών; Με περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και μείωση μισθών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί εποχής σας έπεσε ο μέσος όρος των μισθών και αυξήθηκε λίγο από εμάς και είχε θετικούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Μην επενδύετε στον κοινωνικό αυτοματισμό, γιατί αν βάλεις πάτωμα στους κατώτατους μισθούς επηρεάζει όλες τις κλίμακες προς τα πάνω”, προσέθεσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι νέες επενδύσεις είναι 3% με 4%. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και είπε ότι δεν προκύπτει από τις πολιτικές που εφαρμόζονται η πρόβλεψη για 2,8% ρυθμό ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι οι κοινωνικές ανισότητες αντιμετωπίζονται με γενικές φοροελαφρύνσεις.

“Αφού δεν θέλετε να δώσετε να χρήματα σας προτείνω να κρατήσετε ένα επίδομα. Το επίδομα για την ανάκαμψη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Αφού δεν θα πάρουν χρήματα οι Έλληνες, να τραγουδούν τις πίκρες και τα βάσανά τους. Εκεί θα τους καταντήσετε”, σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι δεν είναι καθόλου ίδια με την δεξιά, αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, ούτε στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ούτε στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, κάλεσε και τα τρία κόμματα να συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που θα προστατεύσει το μέλλον του εργατικού κόσμου από την Δεξιά.Τσακαλώτος – Αντεπίθεση από τον Θόδωρο Σκυλλακάκη

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο και στη κριτική του για τις επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει επενδύσεις. Είμαστε τέταρτοι από τον πάτο διεθνώς και τελευταίοι στην Ευρώπη. Όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά όπλα να κινητοποιηθούν οι επενδυτές”.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός σχολίασε: “Κυβερνήσατε 4 χρόνια και όταν έρχεστε να κάνετε κριτική πρέπει και να απολογείστε και να προτείνετε λύσεις. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχουν επενδύσεις πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα τις προϋποθέσεις για να έρθουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και πλούτο και να έχουμε κοινωνική πολιτική και κοινωνικό κράτος Αν τώρα ψάχνετε να βρείτε νέους εχθρούς στην ΕΡΕ με γεια σας και χαρά σας”.Ανδρέας Λοβέρδος κατά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές τους σε ό,τι αφορά τα μεσαία στρώματα.

“Χρειάζεται μια εξήγηση από τη κυβέρνηση γιατί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία στρώματα με εισόδημα 20.000 και 30.000 ευρώ είναι μηδέν. Από την άλλη ακούω την αξιωματική αντιπολίτευση να μέμφεται τη ΝΔ για το χτύπημα των μεσαίων στρωμάτων ξεχνώντας τις δικές τους πολιτικές”, είπε ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο σημείωσε: “Δεν έχουν ανάγκη να τραγουδάνε οι Έλληνες τις πίκρες και τα βάσανά τους γιατί τους μάθατε εσείς να τραγουδάνε το κοινωνία ένοχη”.

“Οι προλαλήσαντες φέρανε τρία μνημόνια στον ελληνικό λαό και τώρα διαγκωνίζονται ποιος θα τον σώσει. Αιδώς Αργείοι”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ