Προϋπολογισμός: Σιγή ιχθύος για την… «έκπληξη» που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης


Θα έχει ή όχι η αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό το στοιχείο του αιφνιδιασμού; Το ενδεχόμενο της ανακοίνωσης ενός νέου θετικού μέτρου-έκπληξη ούτε επιβεβαιώνεται ούτε, όμως, και διαψεύδεται από τους παροικούντες το Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού να υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Κυριάκος αρέσκεται σε τέτοιου είδους εκπλήξεις και ότι κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του ως την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε κάνει π.χ. το καλοκαίρι, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από τη φετινή κιόλας χρονιά.

Προς την κατεύθυνση της έκπληξης έδειξε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε με νόημα στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, ενώ όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας κι αφού πρώτα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη «ζυγίσει» ομού μετά του οικονομικού επιτελείου τα δεδομένα που διαμορφώνονται με βάση την πορεία των εσόδων.

Click4more: Θετικό κλίμα στην συνάντηση Μητσοτάκη με την Λαγκάρντ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες εκπλήξεις του πρωθυπουργού θα κινούνται στη λογική της μείωσης των φορολογικών βαρών και συγκεκριμένα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ή/και του τέλους επιτηδεύματος. Όχι, όμως, και στη λογική της διαγραφής π.χ. της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός μέτρου μόνιμου χαρακτήρα που θα σηματοδοτεί επιπλέον τη συνέχεια και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη φορολογία.

Ούτως ή άλλως, ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο πρώτος μετά από σχεδόν μία δεκαετία με τα βάρη να μειώνονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αύξηση των εσόδων να οφείλεται στην ανάπτυξη και γενικότερα τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να βάζουν την οικονομία σε νέα τροχιά, καθώς η ανάπτυξη το 2020 εκτιμάται πως θα κινηθεί σε διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,8%). Αυτά αναμένεται να τονίσει, άλλωστε, στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα μηνύματα που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και από τη συζήτηση προκύπτουν δύο βασικά κέρδη για την ελληνική πλευρά:Πρώτον, η στήριξη της επικεφαλής της ΕΚΤ στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.Δεύτερον, η απόφαση της ΕΚΤ να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί για την αγορά κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, το μέτρο πρόκειται να ισχύσει από το Φεβρουάριο του 2020.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να βάλει ξανά πάνω στο τραπέζι την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, την εμπιστοσύνη και τη σοβαρότητα. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τον αριθμό και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί, αλλά και από τις θετικές εκθέσεις των θεσμών για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ