Κοινωνικό μέρισμα: Προβλήματα με τα ΑμεΑ και κατηγορία ανέργων-Στο σκοτάδι οι πολίτες από την ΗΔΙΚΑ


Κοινωνικό μέρισμα 2019: Καταιγίδα οργής –  Εκτός χιλιάδες άνεργοι και ΑμεΑ – Κόβεται η αίτηση τους. 

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας koinonikomerisma.gr από χθες Τρίτη (18/12) έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, χιλιάδες δικαιούχοι που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτονται από το koinonikomerisma.gr και την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολογία.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως στις περιπτώσεις όπου οι ΑμεΑ έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Έτσι, όταν κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα χρησιμοποιώντας το δικό τους ΑΦΜ, το σύστημα τους «κόβει».

Γι αυτό αναμένεται διευκρίνιση από την ΗΔΙΚΑ, η οποία θα αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση δεν θα πρέπει να υποβάλλεται από το άτομο με αναπηρία, αλλά από το γονέα που τον έχει δηλώσει ως εξαρτώμενο μέλος.

Η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, ότι ΑμεΑ που θεωρούνται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι ΜΟΝΟ οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για άτομα με αναπηρία, όπως καταγράφονται στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. στις 30/11/2019. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, αλλά όχι αναπηρικό επίδομα, δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Παραπονούμενοι και οι άνεργοι

Άλλη κατηγορία παραπονούμενων για το κοινωνικό μέρισμα είναι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ- όπως δηλαδή ορίζει η ΚΥΑ- οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2019.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις «κόβονται» οι αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα από το σύστημα γιατί αυτό «διαβάζει» τις φορολογικές δηλώσεις της περασμένης χρονιάς.

Επειδή όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά λίγες, άρα δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κόστους, θα εξεταστεί αν και με ποιόν τρόπο μπορούν τελικά να λάβουν το μέρισμα.

Η ΗΔΙΚΑ ενώ άνοιξε την πλατφόρμα για αιτήσεις, δεν φρόντισε να δώσει οδηγίες για την υποβολή, αλλά ούτε και είχε κάνει πρόβλεψη στο σύστημα με την υποβολή της αίτησης να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται ένας μη δικαιούχος.

Έτσι, η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr απορρίπτει, αλλά δεν εξηγεί τους λόγους της απόρριψης των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα όσοι έχουν απορίες θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις όντως εντοπίστηκε τεχνική αστοχία, το πρόβλημα λύθηκε και οι άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ