Μας… χτύπησε θερμοκρασιακή αναστροφή. «Τρελάθηκε» ο καιρός στη Β.Ελλάδα


Ασυνήθιστα φαινόμενα εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο καιρός. Πέρα από τις γενικότερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα σήμερα ζήσαμε και μια έντονη θερμοκρασιακή αναστροφή.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο η θερμοκρασία είναι χαμηλή και σε αυτές με χαμηλό υψηλότερη. Ήρθε όμως σήμερα μια έντονη θερμοκρασιακή αναστροφή στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα να ανατρέψει τον κανόνα.

Ενδεικτικά, ενώ στη Φλώρινα σε υψόμετρο 637 μέτρων, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 4,1 βαθμούς Κελσίου, στο γειτονικό Καϊμακτσαλάν και σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο 2.090 μέτρων ο υδράργυρος βρέθηκε στους συν 8,3 βαθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo. Ανάλογα, στην ανατολική Μακεδονία ο Λαϊλιάς στα 1.015 μέτρα είχε +12,8 βαθμούς ενώ το γειτονικό Νευροκόπι στα 585 μέτρα είχε μόνο -2,1 βαθμούς.

Η αναστροφή εξηγείται επειδή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της απουσίας ανέμων, οι αέριες μάζες που βρίσκονται κοντά στη επιφάνεια του εδάφους, ψύχονται και η θερμοκρασία πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή θερμότερες αέριες μάζες επικρατούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν το σχηματισμό πυκνής ομίχλης στα ηπειρωτικά και χαμηλών νεφώσεων κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ