DW: Απίστευτη παραδοχή – Στην Ελλάδα 100.000 μετανάστες το 2020


Ραγδαία όξυνση του προσφυγικού με 100.000 νέες αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αναμένει το ερχόμενο έτος η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη.

«Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή», τόνισε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, που αναδημοσιεύει τα δημοσιεύματα του ομίλου ΜΜΕ Funke, μόνον το τελευταίο εξάμηνο έφθασαν 45.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί τον κ. Λογοθέτη να χαρακτηρίσει την κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για την Ελλάδα απ’ ό,τι το 2015, καθώς τότε οι μετανάστες είχαν μετακινηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ τώρα μένουν στα νησιά.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι που περιμένουν τα Κέντρα Φιλοξενίας στα νησιά όπως η Μόρια στη Μυτιλήνη ή το Βαθύ στη Σάμο και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες το 2016. Η κατάσταση σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι δραματική στους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Όπως ανέφερε ο Μάνος Λογοθέτης, η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να απελάσει 10.000 αιτούντες ασύλου στην Τουρκία, αλλά για να το πράξει θα χρειαστούν άλλοι 270 ειδικοί που θα αποφασίσουν για τις αιτήσεις ασύλου.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει νέα κέντρα άφιξης σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά όπου οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν από την Τουρκία.

Όπως τονίζεται στα δημοσιεύματα, η απόφαση να απελαθούν οι μετανάστες έρχεται μετά την υιοθέτηση από τη νέα κυβέρνηση μιας πιο δυναμικής προσέγγισης στις αφίξεις των μεταναστών, εστιάζοντας στην απέλαση και τις ταχύτερες αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου.

Πηγή: dw.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ