Παρθενώνας: Μελέτη του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης αλλάζει όσα ξέραμε


Μπορεί στο πέρασμα των αιώνων ο Παρθενώνας να… άλλαξε όνομα; Μπορεί στην πραγματικότητα οι Αθηναίοι της κλασσικής εποχής να τον αποκαλούσαν «Εκατόμπεδο»;

Έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης υποστηρίζει ακριβώς αυτό. Ότι ο Παρθενώνας της Ακρόπολης των Αθηνών, ένα από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου, ο ναός όπου όλοι ξέρουμε και αποκαλούμαι Παρθενώνα, στην πραγματικότητα είχε άλλο όνομα στην κλασσική Αθήνα.

Η μελέτη που έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε για τον Παρθενώνα έγινα από τον Ολλανδό αρχαιολόγο, Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν και δημοσιεύτηκε την ολλανδική έκδοση του National Geographic αλλά και στο American Journal of Archaelogy.

Click4more: Ξαναχτίζουν τον Παρθενώνα! Η ιστορική απόφαση του ΚΑΣ που αναμορφώνει τον ναό

Σύμφωνα με τον Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν, αρχαιολόγο στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν αποκαλούσαν τον Παρθενώνα… Παρθενώνα αλλά «Εκατόμπεδο», που σημαίνει ναός μήκους εκατό πόδων.

«Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τον ναό “Εκατόμπεδο”. Αυτό το όνομα δείχνει πως έβρισκαν αυτό το πολύ ιδιαίτερο κτίριο τόσο εντυπωσιακό όσο το βρίσκουμε κι εμείς σήμερα» λέει ο Ολλανδός αρχαιολόγος στο National Geographic. Το όνομα «Εκατόμπεδον» εμφανίζεται σε κείμενα 2.500 ετών ως το κτίριο όπου φυλάσσονταν ο χρυσός της Θεάς Αθηνάς και το 11 μέτρων χρυσό άγαλμά της.

Μάλιστα, ο φαν Ρουκχούιζεν υποστηρίζει ακόμα ότι ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν ένας άλλος, μικρότερος και παλιότερος ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερέχθειο. Στις ίδιες καταγραφές, το όνομα «Παρθενώνας» εμφανίζεται ως ένα άλλο «θησαυροφυλάκιο», με πολύ παλιά δώρα προς τη Θεά, ανάμεσά τους έπιπλα, περσικά σπαθιά και μουσικά όργανα. Αυτό το δωμάτιο με τα πιο ιερά και παλιά «δώρα» προς τη Θεά Αθηνά, ήταν μέρος του Ερέχθειου. ΠαρθενώναςΠαρθενώνας

«Ο σκοπός αυτού του μικρού ναού ήταν πάντα ένα μυστήριο. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς. Ο ναός περιγράφεται σε έναν ρωμαϊκό ταξιδιωτικό οδηγό. Αναφέρει θησαυρούς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν ξέραμε. Γνωρίζαμε μόνο τα ιδιαίτερα αντικείμενα που ήταν καταγεγραμμένα στα κείμενα για τον Παρθενώνα. Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ τη σύνδεση γιατί ο κόσμος πάντα πίστευε ότι ο Παρθενώνας ήταν μέρος του μεγαλύτερου ναού. Αλλά δεν μπορεί να είναι αλλιώς: ο Παρθενώνας ήταν μέρος του μικρού ναού».

Ο Ολλανδός αρχαιολόγος εκτιμά πως ο «πραγματικός Παρθενώνας» μάλλον είχε πάρει το όνομα του από τα αγάλματα των παρθένων, δηλαδή από τις Καρυάτιδες. «Είναι λογικό οι Έλληνες της αρχαίας εποχής να αποκαλούσαν τον ναό αυτό Παρθενώνα ή αλλιώς “οίκο των παρθένων”», λέει ο φαν Ρουκχούιζεν.

Με πληροφορίες από nationalgeographic.nl

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ