Προϋπολογισμός 2020: «Κορωνίδα από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη», είπε ο Τσίπρας

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2020, αποκαλώντας τον «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Πρώτη στην σειρά, ήταν “η υπόσχεση για ανάπτυξη 4% που έγινε 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα, ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης χαρακτήρισε απάτη την “δήθεν μεγαλοψυχία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ” και εξήγησε ότι επί της ουσίας “πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια”.

Χαρακτήρισε, ακόμη, τερατώδη απάτη την “δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία, αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε, με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα”.

Απάτη χαρακτήρισε και την εκστρατεία για το κοινωνικό μέρισμα, που “όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλλάσιο το χαρακτηρίζατε ‘ψίχουλα’. Και ενώ τα ‘ψίχουλα’ δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά”.

Συνεχίζοντας την παράθεση, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε απάτες “το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ”, “το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας”, “την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης”.

Πέραν της οικονομίας, “απάτη μέγιστη και τρισάθλια” εκ μέρους της ΝΔ ήταν κατά τον Αλ. Τσίπρα η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. “Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε. Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε”.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι “ο τελευταίος Προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια….”.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ρώτησε: “Ο δικός σας Προϋπολογισμός τι κάνει; Πού είναι αυτά τα μέτρα; Πού είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε; Είπαμε: Απάτη. Όμως πέραν της απάτης, ποια είναι η δική σας φιλοσοφία; Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει, εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων”.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η οικονομική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει δοκιμαστεί σε όλο τον πλανήτη και έχει αποτύχει: Πρόκειται για την “στρατηγική αύξησης των κερδών, με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας… Η στρατηγική σας είναι: Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Και θα έρθει η ισχυρή ανάπτυξη”.

Αναφερόμενος στην δική του πολιτική είπε: “Περιορίσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο πριν από την κρίση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της φτώχειας από 23,1% το 2012 – 2013, αποκλιμακώθηκε στο 18,5% το 2018. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και από την εποχή πριν τα μνημόνια… Παραδώσαμε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παραδώσαμε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου 37 δισ. ευρώ…”.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για δημοσιονομικό κενό, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας πως “παραδώσαμε, όχι δημοσιονομικό κενό 394 εκατ. ευρώ για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 1,783 δισ. ευρώ – δηλαδή αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης λέγοντας πως «το τρίτο τρίμηνο του 2019, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ το μήνα Οκτώβρη είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων. Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής της πολιτικής σας». Στις δε κοινωνικές δαπάνες του Προϋπολογισμού, δηλαδή, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον πολιτισμό, παντού καταγράφονται, είτε μικρές μειώσεις είτε στασιμότητα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Αντίθετα, εμφανίζονται, για πρώτη φορά αυξημένες δαπάνες για τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, καθώς επίσης και υψηλά κονδύλια για τον λεγόμενο «επιτελικό συντονισμό» στα υπουργεία. Δηλαδή, για το πολυπληθές δήθεν επιτελικό κράτος της Δεξιάς». Έκανε ειδική αναφορά «στον κ. Πατέρα που διορίστηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας έναντι 1000 ψήφων» αλλά και στον κ. Διαματάρη για «τα ψέματα που αφορούσαν τους τίτλους σπουδών του».

Επανερχόμενος στον Προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η φιλοσοφία του συνιστά επανάληψη των συνταγών που μας οδήγησαν στη κρίση. Υπερασπίστηκε τις δικές του προβλέψεις πριν τις εκλογές, κάνοντας ειδική αναφορά «στον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε επιπλέον 2 δισ. σε κοινωνικές δαπάνες και περικοπές φόρων μέσα στο 2020. Την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% + 7,5% τα δύο επόμενα χρόνια. Την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, για την έρευνα, για την ανάσχεση του brain drain». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρκείστε μόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι δήθεν ενώ θα διώχνατε στο εξωτερικό 4.500 νέους (από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που δεν ανανεώνεται) που ήδη δουλεύουν στην Ελλάδα, θα φέρετε 500 καινούργιους από το εξωτερικό».

Κλείνοντας, είπε ότι «ο Προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι άδικος και το κυριότερο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες…Καταψηφίζουμε λοιπόν τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here