Ισόβια στην σατανική οικογένεια που έσφαξε 58 ανθρώπους.

Το λουτρό αίματος του 2009 αναβίωσε στις δικαστικές αίθουσες. Μια δίκη με 101 κατηγορούμενους για την δολοφονία 58 ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και 32 δημοσιογράφοι.

Μέλη από τρεις γενιές της πανίσχυρης πολιτικής οικογένειας Αμπατουάν, στις Φιλιππίνες καταδικάστηκαν σε ισόβια για την σφαγή 58 ανθρώπων στις 23 Νοεμβρίου του 2009 που ταξίδευαν στην επαρχία Μαγκιντανάο, στο νησί Μιντανάο.

Τα θύματα, είχαν δολοφονηθεί και τα πτώματά τους είχαν πεταχθεί σε ομαδικό τάφο. Η οικογένεια Αμπατουάν, μια τοπική, ισχυρή πολιτική δυναστεία, κατηγορήθηκε πολύ γρήγορα ότι συνωμότησε για να στηθεί ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή αντίπαλης πολιτικής οικογένειας την ώρα που ταξίδευε για να εγγράψει τον δικό της υποψήφιο στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας Μαγκιντανάο.

Η επίθεση εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος το οποίο προκάλεσε ο ιδιωτικός στρατός της Αμπατουάν, μιας πολιτικής οικογένειας που είχε δεσμούς που έφταναν ως την τότε πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο.
Μεταξύ των νεκρών ήταν η σύζυγος και συγγενείς της αντίπαλης οικογένειας, δικηγόροι και 32 δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν στην άκρη του δρόμου.

Στην πολυαναμενόμενη απόφαση ο Άνταλ Αμπουατουάν Τζούνιορ, ο οποίος την εποχή εκείνη φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας, και τέσσερα άλλα μέλη της οικογένειάς του κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο 57 ανθρώπων και καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξη. Το πτώμα του 58ου θύματος δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου διάβασε τον μεγάλο κατάλογο με τα ονόματα των 101 κατηγορούμενων που καταδικάστηκαν. Κάποιοι ωστόσο αθωώθηκαν, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας Αμπατουάν. Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας την ισχύ τοπικών πολιτικών οικογενειών στις Φιλιππίνες που αψηφούν εντελώς τους νόμους και το κράτος δικαίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον εργαζόμενων στον Τύπο παγκοσμίως και μια από τις πλέον αναμενόμενες αποφάσεις δίκης στις Φιλιππίνες. Παρακολουθούνταν στενά ως τεστ για το αν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μπορούν να αντισταθούν στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων.

«Η δικαιοσύνη επικράτησε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί “είμαι πολιτικά ισχυρός και άρα υπεράνω του νόμου”», δήλωσε η Σολεδάδ Μάουις, πρύτανης της Νομικής των Φιλιππίνων. «Αυτό για εμένα είναι το πιο συγκινητικό», πρόσθεσε.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ