Στο Τόκιο ο Ρουχανί για να… ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ


Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, αναμένεται σήμερα στο Τόκιο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, με φόντο την ολοένα υψηλότερη ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Ο Ρουχανί — ο πρώτος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί την Ιαπωνία έπειτα από 19 χρόνια — αναμένεται να συναντηθεί με τον Άμπε λίγη ώρα μετά την άφιξή του, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η Ιαπωνία «καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ιράν, για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή», σημείωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν δεν έχει πάψει να κλιμακώνεται αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επανέφερε σε ισχύ σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Τον Ιούνιο, ο Άμπε έγινε ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Ιράν έπειτα από 41 χρόνια. Συναντήθηκε χωριστά με τον Ρουχανί και με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Καθώς ο Άμπε ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη δύο δεξαμενόπλοια με πετρέλαιο, το ένα εκ των οποίων διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, υπέστησαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, κάτι που διέψευσαν οι ιρανικές αρχές.

Η επίσκεψη του Ρουχανί καταγράφεται περίπου έναν μήνα μετά το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησής του να αυξήσει την τιμή των καυσίμων και να επιβάλλει δελτίο, εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης που εν μέρει προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάτος της Τεχεράνης.

Τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε έκθεσή της πως σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε τουλάχιστον 304 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν από τα μέσα του Νοεμβρίου καθώς οι ιρανικές αρχές «συνέτριψαν τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας θανατηφόρα βία». Η Τεχεράνη διέψευσε την έκθεση της ΜΚΟ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ