Πρωτιά της Ελλάδας σε μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής


The Real Robokids: ντοκιμαντέρ για την πορεία των παιδιών στην φετινή Ολυμπιάδα έρχεται τον Ιανουάριο

Τη «σκυτάλη» από τα χέρια των Τσιτσιπά και Αντετοκούνμπο, Στεφανίδη και Πετρούνια αλλά και όλων εκείνων που χαρίζουν με τις διεθνείς διακρίσεις τους στην Ελλάδα στιγμές υπέρτατης συγκίνησης και υπερηφάνειας, παίρνει η μαθητική ελληνική αποστολή στη 16η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Ουγγαρίας, με την πρόσφατη παγκόσμια πρωτιά σε μετάλλια να γεννά ανάλογα «δυνατά» συναισθήματα. Κοινά χαρακτηριστικά που τους συνδέουν με τους επαγγελματίες αθλητές; Η ομαδικότητα, η εργατικότητα, το ταλέντο, η αφοσίωση, το όραμα. Τέσσερα μετάλλια – τρία αργυρά και ένα χάλκινο – αλλά και τρεις διακρίσεις, ο επιτυχημένος απολογισμός για τους νεαρούς εκπρόσωπους της χώρας μας, οι οποίοι, μαζί με εκείνους της Ρωσίας, ξεχώρισαν ανάμεσα σε 423 ομάδες από 73 χώρες για τις καινοτόμες ιδέες τους.

Τα παιδιά που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο

«Οι έξυπνες πόλεις – ‘Smart Cities» ήταν το θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 και οι μαθητές, που ταξίδεψαν στο Γκιόρ, ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις των διαγωνιστικών κατηγοριών, ενσωματώντας στις προσπάθειές τους όλα όσα έμαθαν. Για την ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος επιστράτευσαν τη φαντασία αλλά και την εφευρετικότητά τους – πάντα πλαισιωμένοι από τους εκπαιδευτικούς-μέντορές τους. Ασχολήθηκαν με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών στους τομείς των αστικών μεταφορών, της ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων, του φωτισμού και της θέρμανσης κτιρίων.

Τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM, διαχρονικά στηρίζει η COSMOTE, μέσα από τη στρατηγική της συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas την τελευταία εξαετία, προσβλέποντας στη διαμόρφωση μίας γενιάς που θα αλλάξει τον κόσμο. Στο διάστημα αυτό, ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής έχει τετραπλασιαστεί ενώ ένα στα πέντε σχολεία της χώρας λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις αυτές.

«Στην COSMOTE πιστεύουμε σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, με αφετηρία τα παιδιά. Γι’ αυτό ήμασταν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που πίστεψαν και επένδυσαν στο STEM. Μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική, τα παιδιά όχι μόνο αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, αλλά βελτιώνουν τη δημιουργικότητά και την ομαδικότητά τους. Μαθαίνουν επίσης να διαχειρίζονται και να επιλύουν σύνθετα προβλήματα – εφόδια που θα είναι απαραίτητα για την επαγγελματική τους πορεία, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας στον αιώνα της καινοτομίας», δηλώνει o Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης.

Το γεγονός ότι οι προκριματικοί διαγωνισμοί για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνονται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο με συμμετοχή περισσότερων από 70.000 παιδιών και νέων, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία σε όσα πέτυχαν τα ελληνόπουλα. «Οι μεγάλες διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 είναι το αποτέλεσμα οργανωμένης και συστηματικής δουλειάς χρόνων. Η σύγκλιση της Ελλάδας με τις τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες κατασκευαστικά και προγραμματιστικά μας χαροποιούν και μας θέτουν πρόσθετα καθήκοντα. Βλέπουμε τη στρατηγική συνεργασία μας με την COSMOTE να αποδίδει καρπούς και γεμίζουμε αισιοδοξία για το μέλλον. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και οι εκπαιδευτικοί να εξοικειωθούν εμπράκτως με την εκπαίδευση STEM και με την Εκπαιδευτική Ρομποτική», τονίζει ο Πρόεδρος του WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης.

Η διαδρομή των παιδιών, που εκπροσώπησαν με επιτυχία την Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα καταγράφηκε στο νέο ντοκιμαντέρ της COSMOTE με τίτλο ‘The Real Robokids’, το οποίο θα προβάλλεται από τις 17 Ιανουαρίου 2020 στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube.

Το ντοκιμαντέρ πιάνει το ‘νήμα’ από την αφετηρία της προσπάθειας. Η στοχοθεσία, η προσήλωση, η αγωνία, η κούραση όπως και η προσμονή, η λαχτάρα, η χαρά – όλα αποτυπώνονται στα πρόσωπα των αληθινών ηρώων της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Συνομιλούμε με τα μέλη των ομάδων, μαθαίνουμε για το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική, παρακολουθούμε ένα flash back από προηγούμενες συμμετοχές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς, βλέπουμε τους δασκάλους να ‘χαρτογραφούν’ την εμπειρία τους. Όλες οι στιγμές, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, που οδήγησαν στη σημερινή – και επομένως, διόλου τυχαία – επιτυχία. Όσο για τα οφέλη που αποκόμισαν; «Αναπτύξαμε δεξιότητες», «Γίναμε πιο ευέλικτοι στην επίλυση προβλημάτων», «Μάθαμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα, να δουλεύουμε ομαδικά», «Ασχοληθήκαμε με κάτι που μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο», συνοψίζουν τα ίδια τα παιδιά για όλα εκείνα που, αθροίστηκαν στα μετάλλιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ “The Real Robokids” μπορείτε να βρείτε και στο www.therealrobokids.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ