Ο Μητσοτάκης επιθεώρησε τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65


Τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα, που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021 επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο οι εργασίες του οποίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, διεκόπησαν και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μακρά περίοδος επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.

Το 2013 αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Ξυνιάδα -Τρίκαλα.

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση του συστήματος των οδικών μεταφορών της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας καθώς και της ευρύτερης ζώνης επιρροής του, το οποίο με τις σημερινές αδυναμίες του, αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η μέση ωριαία ταχύτητα και αντίστοιχα θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος μεταφοράς κατά μήκος του έργου, με άμεση συνέπεια τη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

Για την κατασκευή του βορείου τμήματος, μήκους 70,5χλμ, οι Ελληνικές Αρχές είναι σε διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προχωρήσει η κατασκευή του και να ολοκληρωθεί ο άξονας στο σύνολό του. Με δεδομένη τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας και στον άξονα του Ε65, οπότε η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών κατά μήκος του.

Σε δήλωσή του στη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοτάξιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Περιφερειάρχες, κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να επιθεωρήσουμε τις εργασίες οι οποίες γίνονται στο νότιο τμήμα ενός πολύπαθου δρόμου. Γιατί -όπως καλά θυμάστε- ο Ε65 είναι ένας δρόμος για τον οποίο υπεγράφη η πρώτη σύμβαση παραχώρησης το 2007. Πέρασε από “40 κύματα”. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση παραχώρησης το 2013. Ολοκληρώθηκε το μεσαίο κομμάτι και τώρα δρομολογείται -με μεγάλη ταχύτητα- το νότιο κομμάτι, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, με προοπτική αυτό να έχει ολοκληρωθεί -όπως είπε και ο Υπουργός- μέχρι το τέλος του 2021.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και αυτό το πολύ σημαντικό τμήμα του δρόμου -είναι 33 χιλιόμετρα, αν δεν κάνω λάθος- θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε τα δύο τρίτα του Ε65 να έχουν τελειώσει εντός των επόμενων δύο ετών.

Ένας δρόμος ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς θα φέρει πολύ πιο κοντά στην Αθήνα τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπει μία ακόμα σημαντική ψηφίδα στην ολοκλήρωση του παζλ των αυτοκινητοδρόμων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω σε εσάς που κάνετε αυτή την διαδρομή πάρα πολύ συχνά για τη σημασία του έργου αυτού. Για το πόσο πιο γρήγορη θα γίνει η μετακίνηση, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Θα πω μόνο -όπως είπε και ο Υπουργός- ότι θα ολοκληρωθεί και θα βρούμε τον τρόπο να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βόρειο τμήμα του Ε65. Ο δρόμος αυτός δεν θα μείνει ημιτελής, αυτό είναι προσωπική δέσμευση δική μου και του Υπουργού. Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί και το τμήμα αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο θα “σπάσει” και η απομόνωση μιας Περιφέρειας με πολύ μεγάλη σημασία που είναι η Δυτική Μακεδονία.

Κατά συνέπεια θα ολοκληρωθούν, πιστεύω, σύντομα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την ηγεσία του Υπουργείου, για να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ