Ένας παδικός θάνατος έφερε κοντά την πρέσβειρα των ΗΠΑ με τον ομόλογό της του Ιράν

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ έκανε σπάνια δημόσια επίδειξη συμπόνιας προς τον Ιρανό ομόλογό της Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφότου η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης τον Μάιο του 2018, η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να κλιμακώνεται.

Ωστόσο, έπειτα από μια τεταμένη συνεδρίαση του ΣΑ για τη συμμόρφωση προς τη συμφωνία που είχαν συνυπογράψει οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, η Κραφτ προσέγγισε τον ιρανό πρεσβευτή για να του μιλήσει.

Ο Ραβανσί αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ενώπιον των δεκατεσσάρων ομολόγων του σε ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο τόνισε πως πέθανε τον Ιούνιο εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειες. Απέδωσε τον θάνατο του παιδιού στις αμερικανικές κυρώσεις, που έχουν επανέλθει σε ισχύ.

Στέλεχος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε πως η Κραφτ πήγε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στον Ραβανσί.

Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επανήλθαν σε ισχύ σταδιακά οι σαρωτικές κυρώσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν ασφυξία στην ιρανική οικονομία, ειδικά μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Ωστόσο στο πλαίσιο της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που ασκεί, η Ουάσινγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε βάρος δεκάδων οντοτήτων, εταιρειών και προσώπων για να μειωθούν τα έσοδα της Τεχεράνης. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως αυτό ίσως εξωθεί την Τεχεράνη να ενεργεί πιο επιθετικά.

Ο Ραβανσί χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» το γεγονός ότι «ο εκφοβισμός των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να διακοπούν οι εξαγωγές ορισμένων φαρμάκων στο Ιράν, γεγονός εφιαλτικό για κάποιους ασθενείς».

«Για παράδειγμα, μια ευρωπαϊκή εταιρεία, υπό πίεση εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, σταμάτησε να εξάγει ειδικούς επιδέσμους για τους ασθενείς που πάσχουν από πομφολυγώδη επιδερμόλυση (Epidermolysis Bullosa, EB), μια σπάνια γενετική πάθηση που έχει συνέπεια να προκαλούνται με το παραμικρό αμυχές, γρατζουνιές και πληγές» στο δέρμα των παιδιών που πάσχουν από αυτήν, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το κοριτσάκι, η Άβα, δεν μπορούσε να λάβει τη θεραπεία που χρειαζόταν.

Η Κραφτ επανέλαβε στο ΣΑ την πάγια θέση της κυβέρνησής της ότι προτίθεται να διεξαγάγει διάλογο με το Ιράν για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία που θα υπηρετεί καλύτερα τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όμως «δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ το Ιράν συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here