Υποβρύχια μουσεία: Στον «Παρθενώνα των ναυαγίων»- Το ναυάγιο της Περιστέρας επισκέψιμο για δύτες


Ημερίδα για τα υποβρύχια μουσεία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (20/12) στο Βόλο, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν τέσσερα ναυάγια, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, που βρίσκονται στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την διάρκεια της ημερίδας υπογράμμισε ότι «η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα με υποβρύχια μουσεία είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας». Τόνισε δε, ότι «από φέτος το καλοκαίρι, η παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και οι λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τον »Παρθενώνα των ναυαγίων», το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου μαζί με άλλα έξι συνολικά αρχαία και νεότερα ναυάγια σε τέσσερις θέσεις στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό».

Επίσης ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «το βραβευμένο πρόγραμμα BLUEMED είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη και το υπουργείο Τουρισμού ανοίξαμε δρόμο για τη νομοθεσία, δρόμο για τον πολιτισμό, δρόμο για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Από την μεριά του ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού στο υπουργείο Τουρισμού Κώστας Λούλης αναφέρθηκε στον καταδυτικό τουρισμό και την σημασία του, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε όλες τις δυνατότητες να προσελκύσουμε δύτες που δεν θα έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο των τουριστών και η παραμονή τους να είναι μεγαλύτερη».

Η διευθύντρια Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Παρή Καλαμαρά μίλησε για την ομάδα των ναυαγίων που υπάρχουν στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου, λέγοντας ότι το ναυάγιο της Περιστέρας συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα. Eπίσης η κ. Καλαμαρά τόνισε ότι η δημιουργία των λεγόμενων «υποβρύχιων μουσείων», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να καταδύονται για να απολαύσουν ένα από τα πιο μυστηριώδη κεφάλαια της Ιστορίας, μπορεί θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ