Λίβανος: Δέσμευση Ντίαμπ για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών


Ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντίαμπ, διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, ότι επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση «ανεξάρτητων τεχνοκρατών» προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως το απαιτούν οι διαδηλωτές.

Ηλικίας 60 ετών ο Ντίαμπ, καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Παιδείας που δεν ήταν ευρέως γνωστός ως τώρα, ορίστηκε την Πέμπτη νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου έπειτα από διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο, περισσότερους από δύο μήνες μετά την έναρξη ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του συνόλου της κυβερνώσας τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούν για ανικανότητα και διαφθορά.

Την ώρα που ο Αμερικανός υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Χέιλ βρίσκεται στον Λίβανο και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί «σε μεταρρυθμίσεις», ο Ντίαμπ υποσχέθηκε «να σχηματίσει κυβέρνηση ανεξάρτητων τεχνοκρατών».

Επίσης ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε από τους διαδηλωτές «να του δώσουν μία ευκαιρία» να σχηματίσει «ειδική κυβέρνηση» και δεσμεύθηκε να συναντηθεί αύριο Κυριακή «με διάφορους εκπροσώπους» του κινήματος διαμαρτυρίας.

Όμως το γεγονός ότι στηρίχθηκε από το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και τους συμμάχους του, ανάμεσά τους και το κόμμα του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία, ενίσχυσε την οργή των πολιτών, κυρίως των σουνιτών που θεωρούν ότι η κοινότητά τους περιθωριοποιείται.

Αν και ο ίδιος σουνίτης, ο Ντίαμπ δεν έλαβε τη στήριξη παρά μόνο έξι σουνιτών βουλευτών από τους συνολικά 69 που τάχθηκαν στο πλευρό του κατά τις διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι δεν έχει στηρίξει δημοσίως τον διάδοχό του, ενώ το Ρεύμα του Μέλλοντος, το κόμμα του, «δεν θα συμμετέχει στη μελλοντική κυβέρνηση», σύμφωνα με πηγή από το εσωτερικό του.

Ο Ντίαμπ συναντήθηκε χθες με τον προκάτοχό του αλλά και άλλους σουνίτες πολιτικούς.Οργή των σουνιτών

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ σε κυρίως σουνιτική συνοικία της Βηρυτού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ομάδες νεαρών ανδρών, κυρίως υποστηρικτών του Χαρίρι, οι οποίοι προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Ντίαμπ προτού πετάξουν πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον στρατιωτών που προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα κλεισμένο δρόμο, ενώ η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Στην Τρίπολη, την πόλη του βόρειου Λιβάνου οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως σουνίτες, διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους καλώντας σε γενική απεργία, ενώ τα σχολεία έκλεισαν.

Διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία σε οδικούς άξονες σε πολλές περιοχές του βόρειου Λιβάνου, ανάμεσά τους και στην πόλη Άκαρ και στα ανατολικά βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και κλείνοντας τους δρόμους με κάδους απορριμμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο Ani.

Το απόγευμα οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο μεταξύ των παράκτιων πόλεων Νααμέ και Χαλντέ, νότια της Βηρυτού, προτού επέμβει ο στρατός και τον δώσει και πάλι στην κυκλοφορία.

Ο Χαρίρι ζήτησε από τους υποστηρικτές του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Σε μήνυμά του στα αραβικά στο Twitter έγραψε: «Όποιος με αγαπά πραγματικά, θα πρέπει να φύγει αμέσως από τον δρόμο». Στήριξη της Δύσης

«Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κυριαρχείται από τη Χεζμπολάχ», διαβεβαίωσε ο Ντίαμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο διεθνή, γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Deutsche Welle.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι αναμένει «την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ», κυρίως στην περίπτωση που σχηματιστεί «ειδική κυβέρνηση».

Κάποιοι παρατηρητές φοβούνται ότι η στήριξη της Χεζμπολάχ προς τον Ντίαμπ θα θέσει σε κίνδυνο την αποστολή κρίσιμης βοήθειας κυρίως από τις δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει το σιιτικό κίνημα «τρομοκρατική οργάνωση».

Η διεθνής κοινότητα συνδέει την παροχή οποιασδήποτε νέας οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο με τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Χθες ο Χέιλ συναντήθηκε με τον Χαρίρι, τον Αούν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι και κάλεσε τις λιβανέζικες αρχές «να βάλουν στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα και να ενεργήσουν προς το εθνικό συμφέρον, να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα δεσμευθεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές και θα είναι ικανή να το πράξει».

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Λίβανο να επιστρέψει σε μια νέα φάση οικονομικής ευμάρειας που θα χαρακτηρίζεται από τη σωστή διακυβέρνηση και την απουσία διαφθοράς», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ