«Kitchen Lab»: Ο Πετρετζίκης κάνει ένα μοναδικό γεύμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Συνταγές  που θα κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό το πιο γιορτινό γεύμα του χρόνου,  το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι  μας, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22  Δεκεμβρίου, στις 16:50.

Μια βελουτέ σούπα με πατάτα και πράσο ανοίγει το Σαββατιάτικο μενού. Σε μια κατσαρόλα ο Άκης ρίχνει ελαιόλαδο, πράσο σε κυβάκια, κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρει μέχρι να μαλακώσουν. Κόβει μια πατάτα σε μικρά κυβάκια και τη βάζει στην κατσαρόλα. Σβήνει με κρασί, προσθέτει ζωμό λαχανικών και σιγοβράζει.

Αφαιρεί από τη φωτιά, χτυπάει με ραβδομπλέντερ και προσθέτει κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια κόβει το μπέικον σε μικρά κομμάτια, τα βάζει σε τηγάνι και σοτάρει μέχρι να πάρουν χρώμα. Χωρίζει τα πράσα σε τρία κομμάτια, τα κόβει κατά μήκος στη μέση, ύστερα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις τοποθετεί σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο. Τηγανίζει για ένα μόλις λεπτό και στραγγίζει σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρει με το μπέικον, τα πράσα, ξύσμα λεμονιού, πιπέρι, ψωμί και κρέμα γάλακτος.

Ένα πιάτο που έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, το γλυκόξινο χοιρινό στο Kitchen Lab και δια χειρός Άκη περνάει σε άλλη… διάσταση και γίνεται ορεκτικό σε μικρές πεντανόστιμες χοιρινές γλυκόξινες μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ο σεφ τοποθετεί πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μαζί με αλάτι και πιπέρι και σοτάρει μέχρι να μαλακώσουν. Απλώνει φέτες τσένταρ πάνω από τις πιπεριές κι αφήνει στην άκρη να λιώσουν.

Ετοιμάζει τη μαρινάδα βάζοντας σε ένα μπολ σάλτσα σόγιας, χυμό και ξύσμα από ένα λάιμ, ψιλοκομμένο σκόρδο και κρέμα βαλσάμικο με σύκο και μέλι. Κόβει το ψαρονέφρι σε πλάγιες λεπτές λωρίδες και τις βάζει μέσα στη μαρινάδα και από εκεί σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρει και από τις δύο πλευρές, σβήνει με τη μαρινάδα που έχει περισσέψει στο μπολ και βράζει μέχρι να γλασάρουν. Αφαιρεί τα φιλέτα και τα αφήνει στην άκρη, για να συνεχίσει να μαγειρεύει τη μαρινάδα, ώστε να καραμελώσει καλά.

Μοιράζει τις πιπεριές πάνω από κάθε φιλέτο, τυλίγει και κλείνει με μια οδοντογλυφίδα. Σερβίρει με τη σάλτσα, σουσάμι, κόλιανδρο, γουακαμόλε, γλυκόξινη σάλτσα και γιαούρτι ή sour cream, κλείνοντας έτσι μέσα σε μια μπουκιά μια πολύ ξεχωριστή γεύση.

Ακολουθεί το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Χριστουγέννων, το Ginger Bread House, εντυπωσιακό σαν διακοσμητικό αλλά και με απίθανη γεύση. Στον κάδο του μίξερ ο Άκης χτυπάει με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα βούτυρο και ζάχαρη. Προσθέτει αβγά, τζίντζερ, γαρίφαλο, κανέλα και μέλι. Σε ένα μπολ ανακατεύει αλεύρι με μπέικιν πάουντερ και σόδα και τα προσθέτει στον κάδο μαζί με αλάτι και πιπέρι και με τα υπόλοιπα υλικά, ενώ στη συνέχεια τα χτυπάει για λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Αδειάζει τη ζύμη και γεμίζει μια ειδική φόρμα σιλικόνης. Πιέζει με τα χέρια για να δώσει το αντίστοιχο σχήμα της φόρμας. Ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν και να σφίξουν. Για το royal icing, βάζει στον κάδο του μίξερ ασπράδια και ζάχαρη άχνη και χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα προσθέτει σε δόσεις χυμό λεμονιού, μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, συνθέτει το σπίτι ενώνοντας τις άκρες του με το royal icing και σερβίρει με ζαχαρωτά και βρώσιμη χρυσόσκονη.

Πηγή: www.gossip-tv.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ