Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Δεν θα επιτρέψουμε παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο


Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πήρε με καλό μάτι την συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, η οποία θα υπογραφεί στις αρχές του 2020 και ξεκίνησαν τις απειλές.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε επιχειρήσεις κοντά στα νότια σύνορα», είπε ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Ερντογάν, οι επικρίσεις άλλων χωρών για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης δεν θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να προωθήσει τη δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε άρθρο του στην πλατφόρμα Medium, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι το σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, το μνημόνιο επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν θα έκλεινε ποτέ τα μάτια σε όσα γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο και διασφαλίζει ότι η Τουρκία είναι παράγοντας που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί.

Μάλιστα, ο διευθυντής επικοινωνιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επί μακρόν απασχολήθηκε με τις εσωτερικές της υποθέσεις, που εμπόδιζαν την παραγωγή περιφερειακών πολιτικών.

Επίσης, υποστήριξε ότι δεν εκπλήσσεται για το πόσο ορισμένες χώρες ενοχλούνται από την έντιμη πολιτική της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν έδειξαν εύνοια στις τουρκικές πολιτικές στην περιοχή.

Ο Αλτούν υποστήριξε ότι το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της σεισμικής και εξορυκτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ διαμήνυσε ότι κανείς δεν μπορεί να απομονώσει την Τουρκία στην περιοχή.

Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον EastMed που πληγώνει τον Ερντογάν

Για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έκανε λόγο την Παρασκευή το κυπριακό κανάλι Σίγμα. Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού η τουρκολιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Αρχές του χρόνου, στην Αθήνα, θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed» τονίζει το κυπριακό κανάλι.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζεται.

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Χατζηδάκης: Ο αγωγός East Med θα προχωρήσει κανονικά ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η συμφωνία «θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν». «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.

«Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ