«Μπλόκο» στους… τσαμπουκάδες Ερντογάν με τον αγωγό EastMed – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου


Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο με τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed». Η τηλεφωνική συνομιλία μάλιστα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου δείχνει ότι τα πράγματα προχωρούν ταχύτατα.

Σε εξέλιξη, μάλιστα είναι οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και στην Κύπρο για υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι ενδέχεται νωρίς το 2020 να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο επίκειται υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed. «Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις» είπε.

«Μόλις είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι, θα γίνει αυτό επίσημα» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα από τα μέτρα που μελετούν τα κράτη της περιοχής για να ανακόψουν τις έκνομες τουρκικές ενέργειες, σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πολιτική απόφαση για το έργο του EastMed έχει ληφθεί εδώ και καιρό.

Click4more: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη με Νετανιάχου για τον EastMed!

Σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διεργασίες, επαφές σε διπλωματικό επίπεδο και κινήσεις οι οποίες ετοιμάζονται, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιούνται.

«Δεν θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση. Στόχος δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που βιώνει όλη η περιοχή σήμερα. Στόχος είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς» κατέληξε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τελετή της υπογραφής θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές του έτους και νωρίτερα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί πως ο αγωγός EastMed φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.Ποδαρικό στο 2020 με υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Το πρωί του Σαββάτου ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφερθεί στον αγωγο EastMed τονίζοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία.  Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η συμφωνία “θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν”. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.
“Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια”, τόνισε ο κύριος Χατζηδάκης.

 Click4more: Τουρκία: “Δεν θα επιτρέψουμε παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο”!

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ θα κάνουν… ποδαρικό στο 2020, με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, όπως μετέδωσε χθες το SigmaLive.
Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία θα μπουν αρχές του χρόνου. “Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.Νόμος των ΗΠΑ το EastMed Act

Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ