Βρούτσης: Πόσο θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις


Για τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 99,5 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι στις κύριες συντάξεις έρχονται αυξήσεις για ασφαλισμένους από τα 33 έτη και πάνω.

Η αύξηση θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων καθώς θα υπάρξει επαναϋπολογισμός.

«Θέλω να αποστείλω ένα μήνυμα, μετά τις αλλαγές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ιανουαρίου, η  Ελλάδα αποκτά ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα με απόλυτη βιωσιμότητα και απόλυτα διασφαλισμένο όσον αφορά την επάρκεια του αλλά και την απόδοση του σε επίπεδο συντάξεων», είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει όλοι να δουν την δημόσια ασφάλιση με άλλο μάτι, να θέλουν να είναι ασφαλισμένοι γιατί θα παίρνουν μια σύνταξη που δεν θα επηρεαστεί ποτέ ξανά.

Ο κύριος Βρούτσης διαβεβαίωσε  παράλληλα ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη ενώ προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε χρόνο θα ενισχύεται το ασφαλιστικό με το 0,5 του ΑΕΠ

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση τόνισε ότι θα καταβάλλουν μία εισφορά.

Την ίδια ώρα όπως επιβεβαίωσε προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία οι παραβάσεις αλλά και τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται στο πλαίσιο της προστασίας της Εργασίας, θα αποτυπώνονται με ακρίβεια.

«Την Παρασκευή υπέγραψα μια απόφαση που αποτελεί δομική αλλαγή στο σύνολο της αγοράς εργασίας που θα επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας υπό την έννοια του προστατευτικού πλαισίου αλλά και όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν χρέος και καθήκον μου συνέχισε ο υπουργός εξηγώντας πως όλο αυτό το διάστημα αυτός κι οι συνεργάτες του εργάζονταν για αυτό, καταγράφοντας χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις στο σύστημα ποινών και κυρώσεων που επιβάλλονταν σε επιχειρήσεις λόγω αβελτηρίας ή λαθών ή καταστρατήγησης εργατικής νομοθεσίας.
«Δεν είχε ασχοληθεί κανένας ποτέ και μετά από δέκα με δεκαπέντε χρόνια έρχεται πλέον αυτή η υπουργική απόφαση- νέα αρχιτεκτονική στο πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων του εργατικού δικαίου», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως από 1 Ιανουαρίου 2020 όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα ξέρουν επ’ ακριβώς, εάν πραγματοποιήσουν κάποια παράβαση, τι πρόστιμο θα πληρώσουν.Επιθεωρητές για τις παραβάσεις

«Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι επιθεωρητές θα μπορούν με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο να προσδιορίζουν τις παραβάσεις με τις αντίστοιχες κυρώσεις» πρόσθεσε.
«Είναι διαρθρωτική αλλαγή η οποία έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αλλαγών που κάνουμε ως κυβέρνηση, υπέρ των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα υπέρ των εργαζόμενων».

Στο παρελθόν, υπήρχαν στρεβλώσεις, παθογένειες και το στοιχείο της υποκειμενικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις από την πλευρά των επιθεωρητών, στο παρελθόν, τόνισε ο υπουργός ο οποίος επισήμανε εντούτοις πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ισοπεδώσει το παρελθόν.
«Αυτά τελειώνουν για πάντα», υπογράμμισε.

«Όλες οι επιχειρήσεις πια, με καθαρούς κανόνες θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Στόχος μας είναι η συμμόρφωση, κι η υπεράσπιση του εργατικού δικαίου της χώρας ώστε κανείς να μην κάνει παραβάσεις.» κατέληξε.

Το υπουργείο Εργασίας αποτελεί πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, άμεσα ή έμμεσα συνδεόμαστε με αυτήν διότι το κοινωνικό μέρισμα απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες σύμφωνα με επιταγή και κατεύθυνση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανέφερε εκτός των άλλων.

Το υπουργείο εργασίας ασκεί κοινωνική πολιτική στη χώρα, επηρεάζει με τις αποφάσεις του το σύνολο του πληθυσμού είτε με τις συντάξεις είτε με τους μισθούς είτε με την κοινωνική πολιτική γενικότερα, εξήγησε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ