Ερντογάν: Το «γκρίζο» Αιγαίο και η πρόσβαση στον Eastmed

«Γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο… βλέπει για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε ακραία προκλητικός κατά της Ελλάδας, σε ομιλία του την Κυριακή, κατά την καθέλκυση δύο τουρκικών υποβρυχίων από το ναυπηγείο Γκιολτζούκ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στα ναυπηγεία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: “Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο”.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία με την Λιβύη και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας “είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει στις ακτές μας. Το μνημόνιο που έχουμε με τη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας νόμο ή το διεθνές δίκαιο. Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ”.

“Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί, και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι “η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα”.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here