Δένδιας σε Χαφτάρ: Οι συμφωνίες της Λιβύης με την Τουρκία είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο


Ένας νέος γύρος επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για την στάση της Τουρκίας και το μνημόνιο συνεργασίας Τρίπολης-Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρώτη στάση ήταν η Βεγγάζη της Λιβύης, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών της Βεγγάζης, Αμπντουλχαντί Αλ Χουγουαΐτζ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Τι συζητήθηκε

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ