Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2019 με το βλέμμα στη… Λιβύη


Με τον άμεσο προγραμματισμό του νομοθετικού έργου επισήμως στην ατζέντα του κλείνει τις εργασίες του για το 2019 το υπουργικό συμβούλιο. Η τελευταία συνεδρίαση του έτους που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει έτσι ουσιαστικό κι όχι μόνο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των εορτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το μήνυμα στους υπουργούς του ότι η δουλειά στο πεδίο της νομοθέτησης δεν μπορεί να περιμένει.

Επισήμως, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν τα νομοσχέδια για τη χορήγηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020, για τις διαδηλώσεις και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν το εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης και το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020 και θα συζητηθούν η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ.

Click4more Reuters για EastMed: Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Στον απόηχο του Green Deal στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως  το 2028, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει το πρώτο βήμα με τη σύσταση και συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» κατά τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή. Η Ελλάδα, άλλωστε, διεκδικεί – όπως ξεκαθάρισε στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης – ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει δίχως αναταράξεις τις συνέπειες που θα έχει στις δύο εν λόγω περιοχές η απολιγνιτοποίηση.

Πάντως, πέραν του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, στην τελική φάση διαμόρφωσης βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις απεργίες στα Μέσα Μεταφοράς ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στο Μετρό και την ανάγκη να λειτουργούν τα Μέσα Μεταφοράς με προσωπικό ασφαλείας ακόμη και στις ημέρες απεργιών.

Click4more Δένδιας: Καλοδεχούμενοι στις πρωτοβουλίες μας όσοι σέβονται το διεθνές δίκαιο

Μια πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος κλείνει τον κύκλο των θεσμικών αλλαγών πέραν της συνταγματικής αναθεώρησης και της ψήφου των αποδήμων. Η κατεύθυνση είναι γνωστή και συγκεκριμένη, δηλαδή η κατάργηση της απλής αναλογικής, αλλά ζητούμενο είναι ο χρόνος εκδήλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας κι αν αυτός θα είναι πριν ή μετά από την προεδρική εκλογή το Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η σπουδαία είδηση είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο που θα γίνει στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020 – πριν, δηλαδή, την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως η απάντηση της Αθήνας στην τουρκική πλευρά και την πόλωση που εκείνη επιδιώκει, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στο διπλωματικό πεδίο, το οποίο μπλοκάρει την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβληθεί μέσω Λιβύης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Click4more EastMed: “Μπλόκο” και επίσημα στον Ερντογάν! “Πέφτουν” οι υπογραφές στην Αθήνα!

Η ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας, ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου το Σάββατο έρχεται να συνδυαστεί με το διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών αιφνιδιαστικά μετέβη στη Λιβύη χθες, όπου και συνάντησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βεγγάζης και στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, μετέβη αμέσως μετά στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ενώ, την ίδια ώρα, η Τουρκία φαίνεται να «ζυγίζει» ακόμη και την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και του προέδρου της χώρας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ