Φθιώτιδος Συμεών: «Τα Χριστούγεννα μας προσκαλούν να δημιουργήσουμε εν Χριστώ σχέσεις με όλους»


Τη χαρά των Χριστουγέννων προγεύθηκαν οι εκατοντάδες των παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου το απόγευμα, για να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο: «Θεός το τεχθέν…».

Δέος, συγκίνηση και πανδαισία ήταν τα συναισθήματα όλων, που εκπήγασαν από τους ψαλλομένους Χριστουγεννιάτικους ύμνους, τους οποίους απέδωσε θαυμάσια η πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την εμπνευσμένη και πεφωτισμένη καθοδήγηση του Διευθυντού και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ιεροψάλτης κ. Κυριάκος Ανανιάδης, ο οποίος αρχικά κάλεσε στο βήμα τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Φθιώτιδος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγελο Ανθόπουλο για να εκφωνήσει την επίκαιρη ομιλία του.

Ο π. Άγγελος με πλήθος αγιοπατερικών αναφορών, απέδωσε εύστοχα το «Μέγα και Παράδοξον Μυστήριον» της Εορτής των Χριστουγέννων. Τόνισε ότι, δεν επιδέχεται έρευνα, ούτε λογική εξήγηση αλλά «πίστει μόνο τούτο γνωρίζεται».

Κάλεσε δε, το πολυπληθές ακροατήριο, δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου, σε κοινή πορεία συνάντησης με το Χριστό, ο οποίος Γεννιέται για να πάθει και να παράσχει σε όλους ζωή και Ανάσταση».

Την εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία της και τις αγγελικές μελωδίες και η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως μας, η οποία τελώντας υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση του Μουσικολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη, απέδωσε με αρτιότητα και συνοχή, παραδοσιακά κάλαντα του αγίου Δωδεκαημέρου, αποσπώντας το αυθόρμητο και συνεχές χειροκρότημα όλων των παρακολουθούντων.

Ο κ. Ιωακείμ στο τέλος της εκδήλωσης προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα δώρο έκπληξη. Έψαλλε τα Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά κάλαντα της Καστοριάς, της Βυζαντινής και Ιστορικής πόλεως της Ελληνικής Μακεδονίας, της πόλεως τροφού του Σεβασμιώτατου , δίδοντάς του πολλή συγκίνηση χαράς και μνήμης.

Ο κ. Ιωακείμ εν τέλει, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να χαιρετίσει και να κλείσει με τις πατρικές του ευχές την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον π. Άγγελο για την ιδιαίτερα ωφέλιμα πνευματική του ομιλία, τον κ. Ιωακείμ και όλους τους Ιεροψάλτες για την πανδαισία των ύμνων και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο για την όμορφη παρουσία της Παιδικής χορωδίας, αναφερόμενος στο συναίσθημα της Εκδηλώσεως και στα παιδιά, υπογράμμισε:

«Πραγματικά σήμερα γέμισε η καρδιά μας όχι απλώς από μελωδίες, αλλά έχει γεμίσει από πολύ ελπίδα, η οποία γίνεται βεβαιότητα, γίνεται σιγουριά, διότι όταν βλέπει κανείς τέτοια παιδιά και αναφέρομαι στα μικρά παιδιά της μικρής χορωδίας και όταν βλέπει τέτοιους μεγάλους να γίνονται ένα με τα παιδιά , τότε κανείς μπορεί να ελπίζει, ότι μία τέτοια κοινωνία έχει προοπτική, έχει μέλλον, έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποδειχθεί αντάξια μιας λαμπρής ιστορίας ενός λαμπρού παρελθόντος. Η εκδήλωση αυτή της Μητροπόλεως μας πραγματικά αποτελεί ένα υπόδειγμα, πως μπορεί να συνδυάζεται ο λόγος με το μέλος, πως μπορεί κανείς να ομιλεί τη γλώσσα των Αγγέλων και δι’ αυτής της γλώσσας να συνομιλεί κανείς με τον Θεό.

Η Βυζαντινή μουσική είναι μία γλώσσα που χαρακτηρίζεται από μία ανεπανάληπτη τελειότητα. Δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο φιλολογικό εργαστήριο, αλλά φτιάχτηκε μέσα στα σπήλαια, μέσα στους στάβλους που βρισκόταν ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, φτιάχτηκε μέσα στη φύση, μέσα στην ύπαιθρο, δημιουργήθηκε από ψυχές, οι οποίες προσπαθούσαν από αγάπη και έρωτα για τον Θεό να βρουν τον πιο ιδανικό τρόπο για να εκφράσουν αυτήν την αγάπη, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτή την αγάπη, για να μεταδώσουν αυτήν την αγάπη.

Σας ευχαριστώ όλους σας που αγκαλιάσατε με την παρουσία σας αυτή την εκδήλωση, που τη γεμίσετε με την αγάπη σας, που την θερμάνετε με το χειροκρότημα σας. Αυτή η εκδήλωση απόψε είναι ένας σταθμός στην πορεία μας προς τη Βασιλεία των Ουρανών, στην πορεία μας προς τα έσχατα, όπου εκεί θα ζήσουμε την ολοκλήρωση του Μυστηρίου της Σωτηρίας, διότι Αυτό σημαίνει Σωτηρία, ολοκληρώνομαι, γίνομαι σώος.

Φτάνουμε στα Άγια Χριστούγεννα, μία περίοδο σαρακοστής προκειμένου να γεννηθεί ο Χριστός μέσα καρδιές μας και να γεννιέται μέσα στη σχέση μας. Τα Χριστούγεννα στις δικές μας σχέσεις και στις σχέσεις όλου του κόσμου σημαίνουν πολύ απλά ότι, οι σχέσεις μας καλούνται να γίνουν, σχέσεις εν Χριστώ. Αυτό σημαίνει Χριστούγεννα στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας.

Εύχομαι ολόψυχα και ολοκαρδιά και αυτό είναι ένα από τα μηνύματά μου που θέλω να στείλω σε όλους σας, στους Άρχοντες της πόλεως μας και του Νομού μας, στους Πατέρες μου τους αγαπημένους και εκλεκτούς και ευλογημένους, στους συνεργάτες μας όλους, αλλά και σε όλους εσάς, σε κάθε σπίτι σε κάθε σπιθαμή της Φθιωτικής γης, εύχομαι οι σχέσεις μας να γίνουν σχέσεις εν Χριστώ Ιησού, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, το κλίμα μέσα στις οικογένειες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στις πλατείες και παντού οι σχέσεις μας στην εργασία στην καθημερινότητά μας, να γίνουν σχέσεις εν Χριστώ. Κριτήριο των σχέσεων μας να είναι ο Χριστός, ο Οποίος εικονίζεται στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας».

Εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα παιδιά χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Θέλω να παρακαλέσω όλους και ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία και βάζω όριο ηλικίας του μεγάλου, από την ηλικία την δική μου και πάνω. Εγώ είμαι 42 ετών, όσοι είμαστε από 42 ετών και πάνω, να αφιερώσουμε όλο μας το είναι, όλες μας τις δραστηριότητες, το κάθετι σε αυτά τα παιδιά, να το αφιερώσουμε με ευθύνη στα παιδιά μας και στο μέλλον αυτού του τόπου».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ιωακείμ ιδιαίτερα για την έκπληξη των Καστοριανών καλάντων και με συγκίνηση αναφέρθηκε στους μακαριστούς Μητροπολίτες Καστορίας και ιδιαίτερα στον Πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ΄ , του οποίου την ευχή και την ευλογία νιώθει σε κάθε στιγμή της ζωής του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Με σεβασμό και Εθνική περηφάνια αναφέρθηκε ακόμη στις αγιασμένες και ηρωικές προσωπικότητες της Ελληνικής Μακεδονίας, του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη και στον αγωνιστή Παύλο Μελά, των οποίων τα Ιερά οστά βρίσκονται στον Ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς και στο παρακείμενο Βυζαντινό Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχων, μέσα στην Ενορία την οποία ανδρώθηκε Πνευματικά ο Σεβασμιώτατος .

Τέλος ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε πατρικά όλους τους πιστούς, την Ημέρα των Χριστουγέννων να προσέλθουν όλοι στις 5 το πρωί στην Εκκλησία, για να ζήσουν την χαρά της Γιορτής και να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι με θυσίες, κράτησαν την Ορθοδοξία , κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της πίστεως και αναμμένο το καντήλι στα εικονίσματα της Παναγίας.

«Αξίζει αυτή η θυσία για τον Χριστό αδελφοί μου. Ελάτε όλοι μαζί να ζήσουμε Χριστούγεννα αληθινά, Χριστούγεννα καρδιακά, Χριστούγεννα με Χριστό», υπογράμμισε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Σεβασμιώτατος.

Η συναρπαστική εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των Πτυχίων σε μαθητές της προηγουμένης διδακτικής χρονιάς, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη πατρικώς.

Πρόκειται για τους: Λαδά Δημήτριο (Δίπλωμα), Τσούμα Ειρήνη (Δίπλωμα), Λαμπροπούλου Βασιλική (Πτυχίο), Σκαρλάτο Δημήτριο (Πτυχίο), Ρέλλια Πέτρο (Πτυχίο) και Παπαλελούδη Δημήτριο (Πτυχίο Ιεροψάλτου).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, πολλοί Ιερείς της πόλεως και πλήθος πιστών από όλη την Φθιώτιδα.

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 fm) και μαγνητοσκοπήθηκε από το Τηλεοπτικό κανάλι «Star Κεντρικής Ελλάδος», απ’ το οποίο και θα προβληθεί ανήμερα των Χριστουγέννων μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, αλλά και μέσω της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ