Πώς η ασφάλεια συνδέεται με την αισιοδοξία και μας βοηθά να ζούμε καλύτερα


Είναι τελικά σημαντικό να νιώθουμε ασφαλείς για να είμαστε ευτυχισμένοι; Άραγε, με ποιον τρόπο η ασφάλεια στη ζωή μας συνδέεται με την αισιοδοξία και την ευτυχία και μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες «δείχνουν» ουσιαστικά πως η ασφάλεια αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ευτυχία ενός ανθρώπου και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του.

Σε μία εποχή, μάλιστα, όπως η σημερινή, κατά την οποία η ανασφάλεια αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τον «κανόνα» σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο -έχοντας και πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας- είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο κεφάλαιο «ασφάλεια», σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Το παράδειγμα των Δανών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να αισθανόμαστε ασφάλεια και να έχουμε σταθερότητα στη ζωή μας, συνιστά μία σημαντική προϋπόθεση για να ζούμε περισσότερα κάθε στιγμή και να απολαμβάνουμε με περισσότερη ενέργεια και χαρά την καθημερινότητά μας.

Το γεγονός, λοιπόν, πως η Δανία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις τρεις πρώτες θέσεις της έκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία, δεν είναι τυχαίο. Η έννοια του «hygge», που αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο ζωής για τους Δανούς, εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί οι Δανοί ανήκουν στους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου.

Το «hygge» αφορά στην αντίληψη της οικειότητας, της ζεστασιάς, της ασφάλειας και της απόλαυσης και όπως όλα δείχνουν, βοηθά τους Δανούς να νιώθουν προστατευμένοι και να απολαμβάνουν -δίχως έγνοιες- κάθε στιγμή περισσότερα, με γνώμονα την απλότητα. Δεν προκαλεί έκπληξη συνεπώς ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής, κερδίζει συνεχώς έδαφος και όλο και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο.

Η σημασία της ασφάλειας στο γραφείο, το σπίτι και το αυτοκίνητο

Ποιοι είναι όμως, οι τομείς στους οποίους αξίζει να εστιάσουμε σε ό,τι αφορά στην ασφάλειά μας; Με ποιους τρόπους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αισθανόμαστε κάθε μέρα ασφαλείς και συνεπώς, περισσότερο αισιόδοξοι και ενδεχομένως ευτυχισμένοι;

Η αίσθηση της ασφάλειας φαίνεται πως είναι άκρως σημαντική σε ό,τι αφορά στον σύγχρονο εργασιακό τομέα, ενώ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τι συμβαίνει όμως, με τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας; Φαίνεται πως η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι μας καθώς και η διασφάλιση της προστασίας μας στον δρόμο, συνιστούν δύο ακόμη σημαντικές παραμέτρους τις οποίες αξίζει να λάβουμε υπόψη μας, προκειμένου να αισθανόμαστε ασφαλείς και να έχουμε κάθε στιγμή περισσότερα.

Μία «ματιά» στην πολυετή έρευνα του Harvard (διήρκησε περίπου 80 έτη), αποκαλύπτει πως η ευτυχία για τον άνθρωπο σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε και τη σταθερότητα στη ζωή μας, δηλαδή εκείνο το πολύτιμο αίσθημα της ασφάλειας που αποκτούμε μέσα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης που «χτίζουμε», είτε έχουν να κάνουν με πρόσωπα, είτε με υπηρεσίες.

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε περισσότερη ασφάλεια στο σπίτι και το αυτοκίνητό μας: Από λύσεις που δύνανται να μας κάνουν να αισθανθούμε μία αίσθηση οικειότητας και άνεσης στους αγαπημένους μας χώρους σε επιλογές που μπορούν να μας διασφαλίσουν πως θα περιορίσουμε τον κίνδυνο ύπαρξης ατυχημάτων στην καθημερινότητά μας και ότι θα μετακινούμαστε κάθε φορά με ασφάλεια, όπως για παράδειγμα μία ή «έξυπνες» λύσεις για το , όπου και αν βρισκόμαστε και ό,τι και αν συμβεί.

Είναι οι φαινομενικά «απλές» αποφάσεις ζωής, που μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ασφαλές περιβάλλον, μία πιο προστατευμένη πραγματικότητα για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας προκειμένου να διασφαλίσουμε πως θα αισθανόμαστε και φυσικά, θα είμαστε προστατευμένοι κάθε στιγμή. Όπως όλα δείχνουν, η αίσθηση της ασφάλειας, μπορεί πράγματι να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής μας, να αυξήσει την παραγωγικότητά μας στον εργασιακό τομέα και να μας βοηθήσει να νιώθουμε περισσότερο αισιόδοξοι τόσο σε ό,τι αφορά στο σήμερα όσο και στο αύριο. Διότι όταν αισθανόμαστε ασφάλεια μπορούμε να ζούμε περισσότερα κάθε στιγμή και στη ζωή μας, κάθε στιγμή μετράει και έχει τη δική της αξία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ